180 ГОДИНА ЦЕМЕНТАРЕ У БЕОЧИНУ Мировић пустио у рад нову линију

БЕОЧИН: Председник Покрајинске владе Игор Мировић пустио је данас у рад нову технолошку линију у фабрици цемента „Лафарж“, инвестицију вредну 7,2 милиона евра и том приликом уручио овој компанији Интегрисану дозволу за сва постројења на основу Закона о спречавању и контроли загађивања животне средине.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Компанија „Лафарж“ данас обележава и 180 година од постојања, део је светског гиганта „Лафарж Холцим Групе“, који у 80 земаља има 2.500 погона и запошљава 75.000 људи.

Честитајући јубилеј, председник Мировић казао је да отварање нове технолошке линије значи и искорак у повећавању удела обновљиве енергије у производњи цемента и бољој заштити и очувању животне средине.

„Од када је „Лафарж“ преузео ову фабрику емисија отровног гаса смањена је за 25 посто, што је од огромног значаја за Фрушку гору, али и за свеукупан развој наших најважнијих привредних потенцијала-развоја пољопривреде и производње здраве хране“, казао је председник Мировић.

Ова фабрика, подсетио је Мировић, значајан је сегмент великог инвестиционог циклуса који је у нашој земљи покренут у последњих неколико година, јер је управо цемент беочинске фабрике део брзе пруге Београд-Будимпешта, нових аутопутева, објеката „Београда на Води“ и многих других.

Фото: vojvodina.gov.rs

Наставићемо да реализујемо пројекте у општини Беочин, са акцентом на путну инфраструктуру, додао је Мировић.

„Нова технолошка линија Хлорни бајпас коју смо данас пустили у рад омогућиће квалитетнији процес производње клинкера а резултат ће бити смањење емисије угљен-диоксида за више од 20.000 тона на годишњем нивоу, казао је Димитрије Књегињић директор „Лафарж Србија“.

Фото: vojvodina.gov.rs

Историја најстарије цементаре на Балкану почела је 1839. године. Током готово два века постојања материјали произведени у беочинској цементари коришћени су за изградњу најзначајнијих објеката српског грађевинарства, попут хидроцентрале Ђердап, Авалског торња, Сава Центра и многих других.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Пројекат „Беочинска хроника“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Беочин. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести