24седам: Опозиција поново у раскораку, ништа од прављења предизборног фронта

Баш као и пред децембарске изборе, опозициони лидери као да се утркују у нијансирању потпуно различитих ставова о формату изласка на изборе.
izbori glasacka kutija glasanje, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Објава да ће бити нових београдских избора отворила је и ново поглавље у међусобним трзавицама унутар опозиције. Баш као и пред децембарске изборе, опозициони лидери као да се утркују у нијансирању потпуно различитих ставова о формату изласка на изборе. 

Размимоилажења

После позива лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, тј. оног који вуче све конце унутар коалиције Србија против насиља, да треба што више проширити коалицију против актуелне власти, у јавност су изашли и остали лидери који сасвим различито размишљају о потенцијалним савезима. Једна од кључних дилема јесте да ли ће се коалиција НАДА и формално укључити у групацију Србија против насиља.

Милош Јовановић, председник Новог ДСС, који је део коалиције НАДА, изразио је приличну скепсу поводом Ђиласове идеје. Он је изјавио да је још рано да се прича ко ће с ким учествовати и нагласио да су изборни услови кључно питање. Како је рекао, видеће се у односу на услове да ли је најбоља опција да коалиција НАДА поново изађе самостално на изборе "или долазе у обзир неке друге опције". 

Ђиласову идеју покушава да коригује и копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић, који сматра да би за изборну победу Србија против насиља требало да усагласи близак заједнички наступ с коалицијом НАДА.

- Не смемо ниједан глас да изгубимо и зато морамо да мислимо и на то да се људима којима је ближа конзервативна и десна политика понуди да гласају за опозицију која није у сарадњи с Вучићем - изјавио је Лазовић, преноси Бета. Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка не прави никакве идеолошке услове за уједињавање против власти и за њега су, како каже, сви добродошли ако искрено желе да смене власт. 

Императив

Социолог Владимир Вулетић каже за Курир да је сад у опозиционим редовима суштинска дилема како наступити на новим београдским изборима.

- Они имају императив да остану на окупу иако је реч о разноликим странкама не само у идеолошком смислу већ и у организационом. Једина тачка у којој се они окупљају јесте да се руши Вучић и то је константа која ће, упркос неуспеху на претходним изборима, остати и на овим. Овде се само поставља питање да ли ће коалиција НАДА прићи и формално коалицији Србија против насиља, у којем капацитету ће то учинити иницијатива Проглас и како ће се понашати остале мање странке - каже Вулетић. 

Срђан Барац из Центра за друштвену стабилност оцењује да се из порука опозиционих лидера може закључити да они, у недостатку конкретних политичких идеја, траже решење од милиона долара.

- Прецизније речено, траже све начине како да дођу до београдске касе, односно другог по величини буџета у Србији. Уместо да лидер опозиције, као што политичка пракса налаже, буде и кандидат за градоначелника, изгледа да опозиција тражи кандидата који је фото-робот истраживања јавног мњења. Уједињење у политици дешава се углавном око политичке идеје. Оно што се у опозиционим редовима дешава јесте уједињење против политичке идеје, односно уједињење против Александра Вучића и СНС. Јер Србија против насиља и Нови ДСС тешко да могу да пронађу заједничку политичку тачку повезивања, осим идеје да су против СНС - сматра Барац.

(24седам)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести