24седам: Ђилас оптужује власт за оно што је сам радио: Извештај ОДИХР о изборима 2012. доказао крађу, застрашивање бирача и отимање медија (ФОТО)

У вртлогу политичких тензија и насиља НАТО опозиције који су обележили изборни процес 2023. године у Србији, излазак извештаја Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) служи као јасан показатељ да су оптужбе на рачун изборног процеса од стране тајкунске опозиције неутемељене.
dragan djilas YT
Фото: Youtube/ Euronews Serbia

Повратак у 2012. годину, када су Ђиласовци били на власти, открива праву слику о томе како су владали и спроводили изборни процес, стављајући њихове актуелне нападе у контекст историјских чињеница.

Извештај ОДИХР-а из 2012.: Огледало мрачне прошлости НАТО опозиције

Извештај ОДИХР-а из 2012. године открива скандалозну слику изборног процеса под Ђиласовим режимом.

Праксе попут гласања фантомских бирача, онемогућавање увида у бирачке спискове чак и за међународне посматраче, застрашивање бирача, злоупотреба државних ресурса и контрола над медијима само су неки од елемената који су угрозили интегритет и фер плеј избора.

БИРАЧКИ СПИСАК И ФАНТОМСКИ БИРАЧИ

ОДИХР је 2012. утврдио постојање великог броја гласова од стране лица која нису била регистрована у бирачким списковима. Власти су, супротно упутствима РИК-а, онемогућиле приступ бирачким списковима свима, укључујући и посматраче ОДИХР-а.  Што се може видети на фотографији самог извештаја:

 ЗАСТРАШИВАЊЕ БИРАЧА И ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

У свом извештају, ОДИХР је навео да су тадашње  власти током изборне кампање вршиле застрашивање бирача и неправилно користиле средства из државног буџета Србије. Ове активности су обухватале злоупотребу новца порезних обвезника за кампањске сврхе.

ОДИХР је у свом извештају указао на то да су јавни сервис РТС, приватни медији, као и Регулаторно тело за електронске медије (РРА, данас познато као РЕМ), били под снажном контролом власти током Ђиласове ере, што је било омогућено економским притисцима које је власт вршила на медије.

Ђиласова контрола је довела до изразито пристрасног извештавања, са 70% извештаја који су приказивали власт у позитивном светлу, док је само 1% извештаја било критички настројено. Поред тога, власт Драган Ђиласа је спречила ОДИХР да ефикасно обавља своје дужности тако што није дозволила њиховим посматрачима да прате рад РРА током изборне кампање и да имају увид у притужбе упућене на рачун извештавања медија, чиме је додатно ограничена транспарентност и непристрасност медијског праћења избора.

Све укупно такво понашање из 2012. године не само да је кршило демократске стандарде, већ је и директно угрожавало основна права грађана Србије на слободан и праведан избор.

Насупрот томе, извештај ОДИХР-а за 2023. годину представља изборе спроведене транспарентно, фер и у складу са демократским принципима.

Имплементација препорука из претходних извештаја, технички добро вођени процес, и широк избор политичких алтернатива које су биле понуђене бирачима, све то указује на значајно унапређење изборног процеса.

Поред тога, смањење броја препорука за даље побољшање је јасан показатељ напретка који је Србија остварила у јачању својих демократских институција и процедура.

Ђиласовци у светлу прошлости и садашњости

Док Ђиласовци покушавају да дискредитују изборни процес 2023. године, историјски подаци из 2012. године говоре сами за себе.

Иронија је што су управо они, када су били на власти, спроводили праксе за које данас лажно оптужују . Ова чињеница додатно потврђује да су њихови напади политички мотивисани а не да су  засновани на стварним проблемима или недостацима изборног процеса.

"У лажи су кратке ноге"

Управо ова пословица која описује тренутну ситуацију у којој се Ђиласовци налазе.

Покушаји да се дискредитује транспарентан и фер изборни процес 2023. године падају у воду, посебно када се упореде са чињеницама из 2012. године, које јасно показују како су пулени тадашње власти, предвођени тајкуном Ђиласом спроводиле изборе.

Овај контраст између прошлости и садашњости не само да демантује оптужбе на рачун тренутног изборног процеса, већ и потврђује значајан напредак који је Србија остварила на путу ка јачању демократије и поштовању принципа фер и слободних избора.

24седам.рс

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести