Абазовић: Боље је поспешивати сарадњу, него живету у прошлости

ПОДГОРИЦА: Премијер црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић, који борави у Београду на сајму вина у оргаизацији Отвореног Балкана и присуствује састанку лидера ове иницијативе, изјавио је да мисли да је боље поспешивати сарадњу, него живети у прошлости.
d
Фото: Tanjug/ D. Kujundžić, arhiva

Мислим да је боље да поспешујемо сарадњу, јер ће у Београду бити министри спољних послова Мађарске и Турске, која је кандидат за ЕУ. Састанак има велики подршку Амбасаде САД у Београду, чији ће амбасадор Кристофер Хил бити такође на догађају, рекао је Абазовић у опширном интервјуу подгоричким Вијестима уочи јучерашњег доласка у Београд.

Премијер каже да сајам вина у Београду у организацији Отвореног Балкана има леп контекст.

Биће и наших излагача, ми идемо да подржимо нашу привреду, биће и Плантаже, седам приватних винарија, рекао је Абазовић и додао:

"Ми треба више да промовишемо бизнис идеје, сада је то вино, сутра туризам, енергетика... Поборник сам Отвореног Балкана и сматрам да границе међу државама треба да буду лабаве, да људи не чекају по четири сата, да им се поштују документа, дипломе, да лакше отварају фирме, раде. Ако је то некоме минус, он не дели европске вредности јер тај систем функционише у ЕУ".

Додао је да Луксембург, Немачка, Белгија признају личне карте, имате лабаву границу...

Зашто ми то овде не бисмо имали? Зато што смо ратовали раније. Ја бирам мир, помирење. Ко жели да промовише конфилкт, свађу, зидове, чврсте границе - тај живи у прошлости и конектован је на ово о чему смо причали, рекао је Абазовић одговарајући на констатацију да иде у Београд на састанак иницијативе Отворени Балкан иако нема подршку целе владе за то.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести