Ађијус представио свој извештај о раду Механизма

ХАГ: Председник Међународног механизма за кривичне судове (Механизам) судија Кармел Ађијус је поручио да се међународна кривична правда односи на све нас, "јер је правда у служби мира, а мир се мора одржавати на дневној бази".
savet bezbednosti un
Фото: Tanjug (AP Photo/Julie Jacobson)

Ађијус је представљајући на седници Савета безбедности УН свој први извештај о напретку од када је ступио на дужност 19. јануара 2019. године, поновио да је неопходно чврсто се супротставити онима који негирају легитимност налаза

Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), МКСР и Механизма, посебно имајући у виду недавно поновно појављивање порицања геноцида и ревизионизма.

Он је у свом обраћању истакао најважније аспекте рада Механизма у протеклих шест месеци, а говорећи о преосталом послу напоменуо је да је жалбена пресуда у предмету Караџић достављена 20. марта 2019. године у хашком огранку Механизма, наглашавајући правовремени закључак овог значајног случаја.

Ађијус је обавестио Веће о жалбеном предмету Младић, за који се очекује да ће бити окончан до краја 2020. године, као и о напретку постигнутом у поновном суђењу у предмету Станишић и Симатовић, у којем је одбрана започела излагање 18. јуна 2019. године.

Председник је обавестио Савет да се саслушање у предмету против пет особа оптужених за непоштовање суда очекује у октобру 2019. године.

У закључку, Ађијус је изразио одлучност да учини "највише што може како би максимизирао способност Механизма да испоручи смислену правду и да испуни све аспекте свог мандата на ефикасан и делотворан начин", као и своју наду да ће

Механизам и даље наћи подршку у Савету, како је то било до сада.

Након његовог обраћања, изјаве су дали чланови Савета као и представници Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Руанде.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести