Вучић не иде на Космет? Председник: Сутра ћемо о посети

РТС је пренео да је могуће отказивање целог програма посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Према незваничним сазнањима РТС, такав сценарио је могућ уколико приштинске власти спрече Вучића да посети Газиводе, у време најављеног одласка на Космет 8. и 9. септембра.

Планирано је да председник Вучић 8. и 9. септембра борави на Косову и Метохији. 

Вучић је раније најавио да ће приликом посете Србима на КиМ одржати важан говор. 

Председник косовске скупштине Кадри Весељи рекао је да може да се деси да председнику Вучићу буде забрањен улазак на Косово. 

Председник Александар Вучић није вечерас хтео ни да потврди, ни да демантује наводе београдских медија да размиушља о отказивању његове посете КиМ.

"Сутра ћемо о томе", кратко је рекао председник Вучић на питање Тањуга да ли ће ићи на Косово и Метохију, најављивану за 8. и 9. септембар.

Посета председника доведена је данас у питање после претњи из Приштине српском председнику да ће му можда бити ускраћена дозвола, а да, према речима Кадрија Весељија, и са дозволом свакако не може да иде у Газиводе, јер тамо нема шта да тражи.

Београдски медији чак пишу да ће највероватније посета бити отказана, позивајући се на незванична сазнања.

Поједини медији чак наводе да је председник наложио да се прекину сви контакти са Приштином, а наставак бриселских преговора који је заказан за петак такође би могао бити отказан.

Ивановић: Надамо се председнику, разумећемо ако не дође 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Клиничко-блничког центра Косовска Митровица Милан Ивановић изјавио је вечерас да порука председника косовске скупштине Кадрија Весељија да председник Србије Александар Вучић нема шта да тражи на Газиводама представљају јасну претњу и провокацију, те да ће народ на КиМ разумети ако председник Вучић откаже посету нашој јужној покрајини. 

Ивановић је за Танјуг рекао да се Срби на КиМ надају да ће до посдете председника вучића ипак доћи, али ће, како је истакао за Танјуг, разумети и ако се то не догоди.

Весељи је, каже Ивановић, оправдао мишљење које о њему влада. 

"Ово је јасна претња и провокција која покушава да спречи посету председника Вучића и да дестабилизује ситуацију на КиМ'', рекао је Ивановић за Танјуг.

Он је навео да порука Весељија не иде у правцу компромиса и да Весељи не говори из своје главе, већ да прима инструкције од својих ментора са Запада.

Он је рекао да председник Вучић има највећи легитимитет као ниједан политичар пре њега.

Његова стратегија је, каже, сасвим јасна - јачање наших институција и бољи живот људи. 

''Вучић зна да се ситуација погоршава и да има и намера да се северни део окупира и освоји. Ако се ситуација погоршава, нормално је и логично да је треба решити одмах, а не чекати да буде још горе", сматра он. 

Он је изразио очекивање да ће се косовске власти уразумити и да ће бити реализована посета председника Вучића.

''Покушавају да нас заплаше. Председник овде мора да буде, он је наш председник, а ми имамо право и обавезу да се заједно боримо и да заштитимо нашег председник, као и он нас'', поручио је Ивановић.

Удружење: Због претњи Вучићу да реагују САД и Могерини

Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ очекује да америчка амбасада у Приштини и висока представница ЕУ Федерика Могерини" хитно реагују поводом отворених претњи председнику Србије Александру Вучићу, које је упутио председник косовске скупштине Кадри Весељи.

"Забринути смо за безбедност нашег председника и молимо и апелујемо на све безбедоносне структуре Кфора, УНМИК-а, ЕУЛЕКС-а да стану у заштиту председника Републике Србије током посете АП Косова и Метохије", апелују из Удружења. 

Весељи је данас изјавио да је Приштина издала дозволу за посету председника Србије Александра Вучића, али да та одлука, у случају дестабилизације, може бити и промењена. 

"Ако одлучимо да не дође, Вучић неће ући на Косово", реко је Весељи и запретио да би Вучић, ако би дошао без дозволе, прошао исто као и Марко Ђурић, преноси Косова прес. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести