Александар Вучић најавио: ПОЈЕФТИНИЋЕ ЈОШ 37 ПРОИЗВОДА, могући ИЗБОРИ У МАРТУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да ће просечна плата у децембру бити 840 евра, а да ће се за само годину и три месеца Србија приближити просечној плати од 1.000 евра. Такође, најавио је ново појефтињење појединих прехрамбених производа.
1
Фото: screenshot / Pink

Вучић је гостујући на ТВ Пинк подсетио да су у септембру повећане плате за 214.000 људи за 5,5 одсто, конкретно просветним радницима, медицинским сестрама и неговатељицама. „Њих чека још 10 или 11, можда и 11,5 одсто од 1. јануара. Кумулативно је то преко 16 одсто. То је много више од просечне годишње инфлације која у зависности од месеца износи око 11 одсто или 12 одсто, свакако не преко тога”, рекао је Вучић. Такође, пензионерима ће бити повећане пензије од 1.октобра за 5,5 одсто, а потом за 14,8 одсто, што је кумулативно преко 21 одсто од 1.јануара, прецизирао је председник.

“Ми очекујемо да ову годину завршимо са просечном платом у децембру од 840 евра, са повећаним минималцем од јануара на 402 евра. Минималац је био само 150 евра пре 10 година. Очекујемо да следеће године просечна плата у Србији у децембру буде 960 евра. Ми ћемо се само за годину и три месеца приближити просечној плати у Србији од готово 1.000 евра, а да при томе не угрозимо стабилност јавних финансија”, истакао је Вучић.

Просечна пензија ће, каже, бити негде око 390 можда и 400 евра. „Ако рат у Украјини престане и више од тога, а најмање 390 евра крајем следеће године. То су велики помаци за нашу земљу”, истакао је Вучић.

Говорећи о новим појефтињењима, председник Србије најавио је да ће домаћа мамелада бити 190 динара, и да ће бити скоро 200 динара јефтинија. рекао је и да је џем је такође на огромном попусту. Сунцикретово уље биће снижено са 160 на 144 динара.

Фото: screenshot / Pink

Брашно тип 500 са 70 динара биће мање од 50. Нови Петит кекс коштаће 119 динара. Намаз „Сирко” са 217 појефтиниће на 159 динара. Пасуљ градиштанац појефтиниће са 340 на 290 динара. Грашак ће са 180 бити снижено на 139 динара. Купус, килограм, чија је цена 99,99 динара, нова цена је 69 динара. Добро јутро дијетални маргарин биће 79 динара. „Моја кравица” кисело млеко је сада 64 динара. Виршле, редовна цена је 109, боља цена је 79 динара. Јетрена паштета са 75 динара на 49 динара. Лук је био је 99, а сада је 79 динара. Сапун је на 49 динара, снижен за 30 одсто. Паста за зубе са 150 снижена је на 99 динара, најавио је Вучић.

„Снижавамо цене да бисмо снизили инфлацију, таргетирамо осам одсто, а то ће доприенти и повећању стандарда, акцизе се редовно годишње повећавају, а за нафту мора да се тражи решење”, казао је Вучић.

„Паризер сам свакодневно јео у детињству”

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је акција „Боља цена” покренута јер Србија мора да брине о обичним људима, с обзиром на пускупљења изазвана инфлацијом, која је увезена.

Вучић је гостујући на ТВ Пинк, коментаришући нападе на њега због поменуте акције, истакао да се сасвим случајно у корпи са производима којима је снижена цена, нашао и паризер.

„Немам ја проблем да узмем и кило свињског врата, нити кило телетине. И лагао бих када бих то рекао. Они који ме критикују, тај проблем имају неупоредиво мање јер су неупоредиво богатији од мене”, оценио је Вучић.

Додао је да за разлику од њих, људи који имају неупоредиво мања примања не могу да приуште те производе свакога дана.

„А онда су рекли ти не једеш паризер. Као ја не спадам у обичне људе, и кажу ајде да тебе видимо заједно са Малим и Момировићем. И то је рекао уредник НИН-а”, нагласио је Вучић.

Додао је да никога не тера да се храни паризером нити другим намирницама, попут чија семенки или авокада који су много скупљи.

„А онда је било јеси јео - али ниси јео. А уствари, кад си јео ниси загризао пред камерама. А онда си не знам шта урадио. Види се ставио си три листа паризера, а требало је пет”, рекао је Вучић.

Додао је да је паризер као дечак јео буквално сваког дана 

„Мајка и отац ми оставе нешто мало новца. Брат и ја поделимо хлеб. На четвртине, купимо пола хлеба у драгстору. Кад има за мајонез има. Увек је било за неку саламу која је била много лошијег квалитета него овај данашњи паризер”, навео је Вучић.

Додао је да су од првог дана акције кренуле критике против паризера.

„Променили су плочу кад су видели да је Мирослав Мишковић власник тог паризера. Онда су ставили наслов 'грађани и даље деликатес купују само на граме'. Одједном је то од хране за кучиће постао деликатес”, рекао је Вучић.

Фото: screenshot / Pink

„Сат сам добио од Земана, поклонићу га новорођенчету на Косову и Метохији”

Председник Србије изјавио је да је сат који носи чешки сат марке „Прима”, да га је добио од бившег председника Чешке Републике Милоша Земана и који намерава да поклони „првом српском детету које буде рођено на Косову и Метохији у 2024. години”.

„Реч је о сату који је био поклон Милоша Земана, тадашњег председника Чешке. На угравираној посвети пише: ’11. 9. 2019. Александру Вучићу, председник Чешке Републике, Милош Земан’. Сатови марке ’Прима’ коштају између 500 и 3.000 евра, а ја сам овај сат пријавио по закону и његова вредност процењује се на око 1.000 евра. То је поклон пријатеља Земана”, рекао је Вучић и истакао је да је од Земана добио и орден.

Он је рекао да ће сат, према новом закону, откупити, и да ће сат „значити” детету рођеном на КиМ коме га буде поклонио, пошто је, како је рекао, прошао кроз руке двојице председника.

„Ја немам никакву личну мржњу према некоме, али ћу овај сат да откупим, на то имам право, откупићу га и мислим да ће то у једно тешко време значити. Поклонићу га првом детету, било мушком или женском, које се роди у 2024. на КиМ, поклонићу га том дечаку или девојчици. Имаће већу вредност јер је прошло кроз руке двојице председника. За мене има сентименталну вредност, добио сам га од човека који је био НАТО званичник који се први извинио, јер је била спроведена агресија против Србије”, рекао је Вучић и рекао да ће сат носити док не дође време да га поклони.

Вучић је истакао да не жели „спиралу фискалне несигурности, у којој је излаз увек у повећању јавног дуга”, и да не жели да тако нешто „остави нашој деци”.

Фото: screenshot / Pink

„Хоће да прославе мој рођендан својим изборним поразом“

Вучић је прочитао иницијативу странака које су писале петицију за парламентарне и београдске изборе.

„Они су рекли да желе изборе 4. марта, пред мој рођендан, хтели су да прославе мој рођендан још једним поразом. Дакле, то значи до краја ове године. Значи тада би било. Хтели су да кажу да буду расписани за, или пре тога. И сада када се буду завршиле ове приче, ја ћу им одговорити”. казао је председник Србије, поручивши опозицији да неће на силу доћи на власт.

Он је подсетио да ће, уколико опозиција победи на изборима, честитати и да је, кад год је у прошлости губио на изборима, честитао победнику.

„Ја сам спреман да у складу са овим што су написали одржимо изборе. Само морају да ми кажу шта су тачно мислили, а знам да су мислили нешто друго” поручио је Вучић.

Вучић је казао да опозиција има подршку једног великог тајкуна који  жели власт по сваку цену са некима споља.

На питање да ли је за поновно враћање изборног цензуса на пет одсто, Вучић је рекао:

„Видим да су у странци којој припадам расположени да се изборни цензус промени на пет одсто, сви су говорили да је било погрешно да се смањи на три одсто... Ја сам против тога, ја мислим да је потребно да буду сви ти мали у парламенту, да их људи виде када лупају и скачу по клупама, пиште и звижде. И то је део нашег народа, Милош Вучевић инсистира на пет одсто, он је председник странке и они ће доносити одлуку о томе”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести