Алтмајер: Важан корак у Берлинском процесу, Србија мотор за ЗБ

Немачки министар за привреду и енергетику Петер Алтмајер изјавио је данас, да је административно партнерство, које је договорено између његовог министарства и Кабинета председника Србије, још један важан корак у Берлинском процесу
Nemački ministar za privredu i energetiku Peter Altmajer  Foto: Tanjug/video
Фото: Немачки министар за привреду и енергетику Петер Алтмајер Фото: Танјуг/видео

БЕРЛИН: Немачки министар за привреду и енергетику Петер Алтмајер изјавио је данас, након видео-конференције са председником Србије Александром Вучићем, да је административно партнерство, које је договорено између његовог министарства и Кабинета председника Србије, још један важан корак у Берлинском процесу, саопштило је ресорно немачко министарство.

"Заједно радимо на одрживим структурама у циљу економске сарадње, јер су оне сада важније него икада, посебно у време кризе корона вируса", рекао је Алтмајер.

Како се додаје у саопштењу немачког Министарства за привреду и енергетику, Алтмајер је оценио да је Србија важан мотор за регионалну економску област Западног Балкана.Он је додао да су се економски односи Србије и Немачке развијали динамично и пре избијања глобалне пандемије коронавируса.

Како је навео, пре кризе, билатерална трговинска размена се удвостручила и достигла максимум од више од пет милијарди евра у 2019. години.Алтмајер је додао да су немачке компаније последњих година у Србији инвестирале више од 2,53 милијарде евра и да спадају међу водеће инвеститоре у Србији.

Оценио је и да је административно партнерство, поред других иницијатива овог министарства за Западни Балкан, важан инструмент у оквиру Берлинског процеса.

Како је навео, такве иницијативе укључују билатерална административна партнерства тог министарства са Црном Гором, Приштином и Северном Македонијом, као и друге надрегионалне иницијативе, као што су добављачка иницијатива за Западни Балкан, дигитални самит Западног Балкана и дуално образовање.

Министарство је у саопштењу потврдило да су Алтмајер и Вучић договорили данас да успоставе административно партнерство између Кабинета председника Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Немачке у циљу унапређења заједничких области сарадње.

Како се додаје, ово партнерство обухвата јачање ланаца снабдевања и додатно повезивање Србије са унутрашњим тржиштем Европске уније, као и одржива улагања у јачање развоја стратегије индустријске политике Србије у складу са Европским зеленим договором.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести