Амбасадор Србије позван у МСП Бугарске због проф. Симеуновића

СОФИЈА: Амбасадор Србије у Софији Жељко Јовић позван је данас на хитан састанак са директором Директората за Југоисточну Европу при Министарству спољних послова Бугарске Дејаном Катрачевом, пише агенција БТА.
Bugarska,EU Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Повод за овај позив, преноси БТА је изјава професора на Факултету политичких наука Драгана Симеуновића и како је наведено вд директора владине Академије на националну безбедност, који је у интервјуу телевизији Национална ИН4С више пута назвао Бугаре „зверима које убијају све што виде“.

БТА преноси и речи професора Симеуновића у којима он апострофира злочине и зверства бугарске војске у прошлости, али и територијалне претензије Бугарске, за коју је рекао да још увек претендује на територије у Србији код Крушевца.

Како преноси БТА, Бугарска страна саопштила је да су Симеуновићеве изјаве еклатантна демонстрација говора који улива трајну мржњу према Бугарској и Бугарима и затражила извињење.

Како Танјуг сазнаје из дипломатских извора "овај случај" је решен тако што је разјашњено да је Симеуновић те изјаве дао као приватно лице и вд директор високошколске установе Академије за националну безбедност, а не као челник државне институције, односно Агенције за националну безбедност, како су протумачили у бугарском МСП.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести