АНАЛИТИЧАРИ ПРОЦЕЊУЈУ ШАНСЕ СТРАНАКА НА ПОНОВЉЕНОМ ГЛАСАЊУ Око 8% грађана гласало би другачије на новим изборима у Београду КО ДОБИЈА ВИШЕ, А КО МАЊЕ ГЛАСОВА

Нови београдски избори донели би више гласова владајућој Српској напредној странци, док је питање да ли би опозиционе странке досегле резултат који су имале на изборима одржаним 17. децембра прошле године, сматрају саговорници Курира. 
izbori glasacka kutija glasanje, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Пре свега, коалиција на чијем челу је био Бранимир Несторовић, "Ми - глас из народа", распала се претходних дана, само два месеца након избора, и поделила на две странке - једну у којој је остао део оснивача и другу коју оснива Несторовић, "Прави Ми". Истовремено, док су током предизборне кампање прошле године представници опозиције окупљени око листе "Србија против насиља" летели на крилима протеста који су почели након две трагедије које су задесиле Србију маја прошле године, овога пута тешко да ће успети макар приближну масу људи да окупе кад се има у виду да су се њихове присталице, барем на улицама, расуле.

Не чуди зато што поједина истраживања у која је Курир имао увид показују да би на наредним београдским изборима око осам одсто људи гласало другачије него што је то био случај на изборима одржаним 17. децембра прошле године, а више гласова би у збиру добили напредњаци и социјалисти, и то два-три одсто. 

Борба за лидерство

Професор Факултета политичких наука Милан Петричковић указује да се прича око опозиције једноставно разводнила. 

- Мислим да су ту, што се тиче "Србије против насиља", политикантски апетити око тог квазилидерства и покушаји аванзовања појединаца, одсуство политичке идеје, чињеница да немају снагу, ни идеолошку ни мотивациону, већ само подељене интересе. Управо у тој међусобној борби око личног позиционирања, они су разводнили целу причу коју су покушали да воде. Верујем да ће зато добити много мање гласова него на претходним изборима, јер су разочарали своје бирачко тело, изневерили очекивања и ослабили изборни капацитет - наводи Петричковић.


Састав београдског парламента

Листа број мандата:

СНС 49

Србија против насиља 43

НАДА 7

Ми - глас из народа 6

СПС-ЈС 5


Додаје да је и коалиција "Ми - глас из народа", као освежење на политичкој сцени, имала одређену подршку, те да су могли да расту. 

- Но, они су то прокоцкали, по принципу како дошло, тако отишло, и угасили шансу за даљи напредак. Зато мислим да су они прошлост на политичкој сцени, иако су имали добру шансу, сагорели су. Гласови из те две опозиционе фракције ће се прелити, а владајућа странка ће имати највећу корист од тога - сматра Петричковић.

 Поларизација 

И социолог Владимир Вулетић сматра да ће опозиционе опције добити мању подршку гласача на наредним изборима.

- Чини ми се да бисмо у случају да сутра буду избори, с обзиром на читаву ситуацију након распада Несторовићевог покрета, вероватно имали потпуну поларизацију, иако још увек не знамо како ће ко изаћи на наредне изборе, да ли ће СНС ићи као покрет који би окупио велики блок или сви самостално. С друге стране су свакако "Србија против насиља", која се упркос свему неће разилазити јер би себи запечатила судбину, и НАДА, за коју претпостављам да ће самостално. У принципу, имаћемо једну потпуну поларизацију и суштинско је питање која би група имала више шанси да привуче бираче странака које су остале без цензуса или су били за Несторовића. А ситуација је таква да више шанси да привуче бираче има СНС јер су то иначе бирачи који су им унеколико наклоњени - сматра Вулетић. 

Указује и да је десница разбијена, те да је њихово бирачко тело ближе СНС него левој, централно оријентисаној либералној коалицији. 

- Имали бисмо потпуну поделу у којој више шанси за бољи резултат имају СНС и СПС - закључио је Вулетић. 

Пропао покушај, Конститутивна седница отказана

 Конститутивна седница Скупштине града Београда била је заказана за 19. фебруар, али отказана је јер није било кворума. Како је касније за Курир изјавио социјалиста Тома Фила, који председава седници, по свему судећи ће 1. марта на новој седници саопштити да се иде на нове београдске изборе. Они би, како је раније најавио Александар Шапић, могли да буду у мају. 

(Kurir)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести