Антонијевић: Важно да се у разговору о изборима отворе сва тешка питања

БЕОГРАД: Председник Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић изјавио је данас да је значајно да се током састанка власти и опозиције, у конструктивном и добром дијалогу, отворе сва тешка питања, како би и грађани знали која је њихова одговорност када се појаве на биралиштима следећег пролећа.
milan antonijevic mc.rs
Фото: mc.rs

Подсетивши да је Србија у вишепартијском систему скоро 30 година, он је оценио да учешће организација у дебати представља дуг цивилног друштва према грађанима, јер се на тај начин појашњава шта је учињено у протекле три деценије и како се изборни процес може унапредити.

"На првом састанку смо усагласили теме - четири сегмента о којима вреди разговарати. Сада ћемо разговарати о финаснирању изборне кампање, као о једној тешкој теми која говори о равноправним условима", изјавио је Антонијевић за РТС.

Он истиче да се на дебати не говори о промени изборног система или закона, већ о пракси која је видљива и да организације које прате изборе дају одређене предлоге како би се праксе унапредиле.

"Транспарентност, ЦЕСИД и Црта су дали своје предлоге. То су конкретне тачке о којима вреди разговарати. Надамо се да ће бити помака и да ће политичке странке прихватити сугестије организација и да ћемо видети на који начин се то може применити у наредним месецима", наводи Антонијевић.

Истакао је да је током првог округлог стола "било жустро" и да је то прави пут, јер се у конструктивној атмосфери какву, како каже, не можемо видети у Народној скупштини, разговара отворено о свим темама.

На данашњи састанак власти и опозиције на Факултету политичких наука позване су све парламентарне странке и оне које учествују у политичком животу, а Антонијевић наводи да су све стране потврдиле долазак, осим председника Странке слободе и правде Драгана Ðиласа, који је најавио да због одсуства медија неће присуствовати скупу.

Састанку ће присуствовати представници 17 политичких партија, 10 професора ФПН-а, представници Транспарентности Србије, Црте, ЦЕСИДа, Националног демократског института, Фонда за отворено друштво и Београдског фонда за политичку изузетност.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести