Белен: Желимо да видимо Србију у заједници европских земаља

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Аустрије Александером Ван дер Беленом, којем је захвалила на континуираној подршци Србији у процесу европских интеграција и чврстом ставу о неопходности интеграције Западног Балкана у Европску унију.
Ana Brnabić  i Van der Belen  FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
Фото: Tanjug

Србија је важан партнер Аустрији којег желимо да видимо у заједници европских земаља, навео је председник Белен и поновио да је питање интеграције Западног Балкана једно од најважнијих питања током аустријског председавања Савету Европске уније.

Премијерка Брнабић истакла је да су Србија и Аустрија важни економски партнери, наводећи да велики број аустријских компанија послује у нашој земљи и да са, уложених више од три милијарде евра, запошљавају око 20.000 људи, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијимна.

Председник Аустрије оценио је да су аустријске компаније задовољне пословањем у Србији и да ће сарадња две земље ићи ка даљем интензивирању економске сарадње и доласку нових компанија на српско тржиште.

Он је похвалио успех Србије постигнут економским реформама и истакао да је Србија дала изузетан пример многим земљама, па и Аустрији у постизању високе стопе раста, економске стабилности и опоравку привреде. 

Председница Владе оценила је да је за даљи напредак, постизање дугорочне фискалне стабилизације, стабилне економије и повећање броја радних места, неопходан и стабилан и сигуран регион.

У том смислу, објаснила је Брнабић, Србија улаже велике напоре и спремна је да кроз дијалог са Приштином ради на проналажењу компромисног и одрживог решење за Косово и Метохију, јер је то интересу стабилности читавог региона.

Премијерка је подсетила да је Србија испунила своје обавезе из Бриселског споразума и очекује да ће и приштинска страна одговорно приступити имплементацији договореног.

Премијерка Брнабић посебно је захвалила на помоћи коју Аустрија пружа у успостављању дуалног образовања и дигитализацији привреде Србије кроз пројекте две привредне коморе и Аустријске развојне агенције. наведено је у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести