Без Русије немогуће заштитити територијални интегритет Србије

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров стигао је у дводневну посету Србији. Премијеру Александру Вучићу је пренео поздраве руског председника Путина, захваливши му на

 личном доприносу на унапређењу односа с Руском Федерацијом. Председник Србије Томислав Николић уручио је Лаврову Орден српске заставе првог степена.

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је Лаврова дочекао на београдском аеродрому, рекао је на конференцији за новинаре да Русија никада није вршила притисак на Србију и да је према томе Лавров један од наших најдражих гостију. Поручио је да без Русије није могуће заштитити територијални интегритет Србије. Лавров је поручио да су разговори били отворени и од поверења.

Премијер Србије пожелео је добродошлицу шефу руске дипломатије, изразивши истовремено очекивање да ће сарадња двају народа и двеју земаља увек бити добра и успешна.

– Пре свега желим да вам кажем – добро дошли у Србију, у Београд – рекао је Вучић Лаврову на руском језику. – Надам се да ћете се овде осећати као код куће. Лично сам уверен да ћемо заједно остварити економске резултате на веома високом нивоу, повећати међусобну размену и истовремено очувати веома добре политичке односе. 

То је, како је нагласио, „наш заједнички задатак”.– Уверен сам у то да ће увек постојати могућност да очувамо наше пријатељство и да на што виши ниво подигнемо нашу економску и политичку сарадњу – поручио је Вучић.

– Веома нам је пријатно да поново посетимо пријатељску Србију и предивни Београд, који се обнавља – ми то видимо – и који, као и раније, поново привлачи Русе и друге који воле и поштују српску културу и историју узвратио Лавров Вучићу на почетку састанка који је био отворен за медије. – Пре свега желим да вам пренесем најбоље жеље од председника Русије Владимира Путина, премијера Дмитирја Медведева.Он је рекао да Русија изузетно цени Вучићев лични допринос у развоју односа двеју земаља, пажњу коју лично на свакодневном нивоу посвећује свим аспектима сарадње двеју држава.

– Русија се неће мешати у унутрашња питања Србије. Увек смо спремни да успоставимо баланс у нашим интересима – истакао је Лавров.
– Вашу убедљиву победу на изборима почетком ове године доживљавамо као убедљиву подршку народа Србије курсу који спроводите, укључујући и курс у правцу развоја пријатељских односа с Русијом – рекао је Лавров, истакавши и значај сарадње двеју земаља у хуманитарној сфери, на плану спољне политике. – То је пример сарадње уз међусобно поштовање, спремности да се разумеју ставови друге стране и увек изрази подршка и разумевање. Хвала на изузетном гостопримству, за пажњу према нашим односима. Рачунам да ће посета бити веома плодоносна.

– Све што смо могли да дамо суштинској аутономији на Косову, ми смо већ дали, и даље не може да се иде – изјавио је председник Србије
Томислав Николић у разговору с руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, који је нагласио да је у преговорима Београда и Приштине Русији прихватљиво све оно што је прихватљиво Србији.У саопштењу председникове Прес-службе наводи се да су Николић и Лавров, током радног ручка, у срдачном, пријатељском разговору, посебну пажњу посветили ситуацији на Косову и Метохији.

– Србија је испунила све што је договорено и искрено наступа у разговорима с Приштином, док албанска страна упорно одбија да испуни своје обавезе, а посебно одбија да формира Заједницу српских општина, што је потписала Бриселским споразумом – подвукао је Николић.
Лавров је пренео Николићу искрене и пријатељске поздраве председника Руске Федерације Владимира Путина, наводи се у саопштењу.
Он је рекао да Русија подржава конструктивни приступ Србије преговорима с Приштином и да је спремна да конкретно допринесе компромису.
– Све што је прихватљиво Србији, прихватљиво је и Русији, и Русија ће то подржати – истакао је Лавров.    

С. Станковић
 

Орден за драгог госта

Председник Србије Томислав Николић уручио је Орден српске заставе првог степена министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, који је поручио да то види као сведочанство и потврду да српски пријатељи посвећују посебну пажњу спољополитичком аспекту стратешког партнерства двеју земаљ. Захваливши на одликовању, Лавров је рекао да му је посебно драго што је орден добио из руку председника Николића, који је, како сматра, посебно добар пријатељ Русије.
– У Москви високо цене ваш лични допринос развоју пријатељских односа наших земаља – рекао је Лавров Николићу.
 

Даровање

Дачић је уручио Лаврову специјални поклон – посебно израђен копоран са златном срмом, црвеном чојом и православним мотивима. Копоран је специјално за Лаврова израдило културно-уметничко друштво из Лепосавића, с Косова и Метохије. Лавров је српском домаћину поклонио дрес московског фудбалског клуба ЦСКА.
 

Војна сарадња

Дачић је истакао значај предстојеће посете премијера Србије Александра Вучића Москви 21. децембра, када ће с министром одбране Сергејом Шојгуом разговарати о војнотехничкој сарадњи. Како је рекао Дачић, тада ће се разговарати о молби Србије да јој Русија донира летелице и одређену војну опрему. На питање новинара какву реакцију у Бриселу очекује на то, Дачић је рекао:

– Када се Хрватска наоружава од НАТО-а, они кажу да то није офанзивно и да није уперено ни против кога, али ја питам против кога то Хрватска може да употреби ако не против Србије? – рекао је Дачић. – Да неће да гађа Беч, Будимпешту или Рим? А спорно је када Русија донира Србији војну опрему јер онда кажу да се ми спремамо за рат, а они се спремају за мир. Маните ме више тих прича! Србија је самостална држава, не претимо никоме, али нећемо дозволити да ико угрози Србију или Републику Српску без одговарајуће реакције Београда.

Дачић је, говорећи о подршци Русије, рекао да је Лавров тај кога може позвати кад је потребно.
– Када је Србија у опасности, у случају резолуција о геноцидности српског народа, позива да се призна Косово... кога могу да зовем у сваком моменту? – упитао је Дачић, чекајући да неко од новинара који су пратили конференцију за новинаре са шефом руске диплоамтије каже: „Сергеја.” 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести