Бјорнстад: Дуплираћемо средства за подршку Србији на ЕУ путу

БЕОГРАД: Србија је на добром путу у процесу евринтеграција и желимо што више да убрзамо тај процес, изјавио је амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад и најавио да ће његова земља идуће године удвостручити средства којима помаже прикључивање Србије Европској унији.
Аmbasador Norveške Arne Sanes Bjornstad  foto: Tanjug/video
Фото: Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад foto: Tanjug/video

Норвешка, истиче амбасадор Бјорнстад, има јако добре и блиске односе са Србијом.Између две земље постоји садржајан програм билатералне сарадње, те низ пројеката чији је циљ побољшање услова живота грађана Србије:

"У протеклих неколико година Норвешка је била фокусирана на програме развоја инфраструктуре у Србији. Сада смо средства преусмерили на помоћ институцијама у процесу придруживања Србије Европској унији", рекао је Бјорнстад за Танјуг.Према његовој оцени, догађаји у Каталонији, референдум у Шкотској или Брегзит, неће утицати на проширење Европске уније. 

"На процес евроинтеграција, у којем се сада Србија налази, неће утицати оно што се дешава у Каталонији. Ако посматрамо поређења између Каталоније и Косова, важно је напоменути да Србија још увек није чланица Европске уније, а Шпанија јесте. Сигурно је да Европска Унија неће бити иста као сада у моменту када Србија буде постала њен део. То је последица другачијег времена у којем ћемо живети, али такође и директна последица Брегзита" казао је Бјорнстад. 

На најновије процене да ће Србија 2025. године постати чланица Европске уније, Бјорнстад са осмехом подсећа да је Норвешка рекордер по апликацијама за улазак у Европску унију, "без крајњег резулатата". 

"Оно што се често потцењује, нарочито у Србији, је питање техничких предуслова који морају да се испуне пре пријема у ЕУ. Ти технички предуслови односе много времена. За Норвешку, рецимо највећи изазов у процесу преговора представљају квоте за рибарство. Било је јако много изазова у преговорима о јавним набавкама и субвенцијама државе. Када се реше велике теме, сигуран сам да ће детаљи и Србији односити много времена у евроинтерграцијама", казао је Бјорнстад.

Према његовим речима, нордијски облик сарадње и регионално повезивање у многоме олакшавају евроинтеграције. "Последњи пут је Норвешка аплицирала заједно са Финском, Исландом и Шведском. То је олакшало процес евроинтеграција, али је и даље веома тешко", каже амбасадор.Према његовим речима, Даглин Хоyбратен, генерални секретар Нордијског савета, доћи ће у петак 13. октобра у Београд.

"Са сојим домаћинима разговараће о искуству Норвешке о позицији у којој наша земља није чланица Европске уније, али јесте део заједничког економског и царинског простора заједнице. Он ће анализирати различите политичке концепте нордијских земаља у којима је нека држава чланица НАТО, а није ЕУ, и обрнуто" казао је Бјорнстад. 

Амбасадор са задовољством најављује Недељу норвешког филма, коју ће, у Југословенској кинотеци, сутра увече отворити један од најзначајнијих савремених европских писаца Ерланд Лу.

"На отварању Недеље норвешког филма биће приказано остварење ''Прохујало са женом'', а свечаности у Југословенској кинотеци поред Ерланда Луа присуствоваће и Јан Ерик Холстом, норвешки критичар и некадашњи директор Норвешког филмског института", рекао је амбасадор Бјорнстад.
Он је подсетио да је недеља норвешког филма део манифестације Октобар - месец норвешке културе који организује норвешка амбасада. 

До краја октобра и почетком новембра, према амбасадоровим речима, припремљене су изложбе, концерти и пројекције филмова. 

"Норвешки филмови за децу биће приказани у оквиру фестивала Кидс фест, чији ће се програми одвијати широм Србије. Велика звезда, норвешки мултиинструменталиста наступиће у београдском Битер Арт Цафеу 19. октобра у оквиру Мизиколоџи фестивала. Очекује нас изложба нордијског стакла у организацији неколико нордијских амбасада у Београду. Та изложба ће бити отворена 17. октобра у Ваљеву. Такође имамо изложбу савремене норвешке фотографије у Новом Саду, као и наступ Мариуса Несета на Београдском џез фестивалу", казао је Бјорнстад. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести