Борба против чланства Косова у Унеску и Интерполу

БЕОГРАД: Приштина још није предала захтев за чланство Косова у Унеску и ако то не учини до септембра нема изгледа да би о томе могло да се одлучује овог новембра, преноси РТС.
unesco
Фото: Youtube Printscreen

Такав захтев може да се преда тек пошто буде формирана нова влада у Приштини, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић не брине о исходу могућег гласања.

"Косово, како они зову ту творевину, не може да реши своја питања без сагласности Србије. Ми не прихватамо једностране потезе, у неким организацијама је потребна двотрећинска већина", каже Дачић за РТС.

Већ у ово време, пре две године, интензивно се лобирало и било је јасно да ће захтев бити предат.

"Ове године Косово још није поднело такав захтев, односно није покушало да поднесе такав захтев јер је сваки захтев парадржава, као што је Косово, скопчан с низом процедуралних проблема. Нема таквог лобирања с косовске стране, иако су неке активности косовских дипломата у Француској биле запажене претходних месеци", рекао је амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Познаваоци прилика на Косову и Метохији кажу да Унеско није био приоритет одлазеће косовске владе, а слично је и са Интерполом. О чланству у тој институцији гласаће се у септембру. У Приштини очекују противљење Русије и Кине том захтеву.

"Забринут сам што је врло мало времена, у периоду када се очекује промена власти, дакле, не делује да имамо институционалну и дипломатску мобилизацију за чланство у Интерполу на време", сматра Бурим Рамадани, аналитицар за питања безбедности.

Када је реч о Интерполу, ту је ситуација комплекснија. Захтев је већ предат. Чекала се провера испуњености критеријума за чланство у тој организацији.

"Мало је ситуација компликованија јер се кандидовла и Палестина и сад треба детаљно објаснисти у чему је разлика измеду Палестине као кандидата и Косова", истиче Дачић.

О чланству у Интерполу гласаће се у Пекингу, на септембарској седници Генералне скупштине те организације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести