Борељ: Београд и Приштина постигли договор око докумената

БРИСЕЛ/СТРАЗБУР: Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ саопштио је да су Београд и Приштина,у оквиру дијалога под окриљем ЕУ, постигли договор о излазно/улазним документима.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Постигли смо споразум. У склопу дијалога под окриљем ЕУ, Србија је пристала да укине документе за улазак/излазак за носиоце косовских личних докумената, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата, навео је Борељ на Твитеру.

Борељ је додао да ће Срби са Косова и Метохије, као и остали грађани, моћи да путују слободно између, како је навео, "Косова и Србије користећи постојећа лична документа".

ЕУ је управо добила гаранције од Аљбина Куртија. Ово је европско решење. Честитамо обојици лидера на оваквој одлуци и њиховом лидерству, поручио је Борељ.

Посебно хвала Вучићу, договор у интересу свих грађана

Борељ је изјавио да га радује што је пронађено решење под окриљем ЕУ којим се, како је навео, "олакшава путовање између Косова и Србије, што је у интересу свих грађана Косова и Србије", уз посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу.

Посебно сам захвалан председнику Вучићу који је показао велику одговорност. Претходни дани су били пример одличне практичне сарадње између ЕУ и САД, стога желим да захвалим америчким партнерима што су помогли у дијалогу. Хвала и Мирославу Лајчаку за одлично обављен посао, рекао је Борељ у видео обраћању на Твитеру.

Захвалан је, навео, Вучићу и Аљбину Куртију што су "показали право лидерство, а посебно наглашавам и одличну сарадњу ЕУ и САД".

Борељ је рекао да га радује што може да објави да након прошлонедељних састанака у Бриселу на високом нивоу, као и напора претходних дана, данас постоји споразум о слободи кретања.

Под покровитељством ЕУ, постигнут је договор о документима, дакле, Србија је пристала да укине документе за улазак/излазак за носиоце косовских личних докумената, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата. Косовски Срби, као и остали грађани, моћи ће да путују слободно између Косова и Србије, користећи постојеће документе, истакао је шеф европске дипломатјие.

Он, међутим, додаје да рад на слободи кретања није готов.

Неки проблеми и даље остају. Очекујем да ће обојица лидера наставити да показују одлучност са циљем да се реши проблем око таблица. Рекао сам много пута, ако узмемо у обзир актуелан рат у Украјини, нису нам потребни нови проблеми, нове тензије, већ решења за Западни Балкан, а данас смо дошли до једног решења. Био је данас веома добар дан, закључио је Борељ.

Билчик: Договор ће смирити тензије у региону

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да ће договор Београда и Приштине око докумената смирити тензије у региону.

Ово су добре вести. Потпуна имплементација договора је кључ. Надам да ће овај договор, такође, помоћи да се смире тензије у региону и да се јавна дискусија у Србији окрене ка осталим задацима који се тичу Европске уније, навео је Билчик на Твитеру, реагујући на изјаву Жозепа Бореља, који је у име ЕУ објавио ову информацију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести