Борељ: Ситуација УЗНЕМИРУЈУЋА, опасне ескалације нећемо толерисати

БРИСЕЛ: Високи изасланик ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је данас да је веома узнемирен због ситуације на северу КиМ и поручио да ЕУ неће толерисати то што се, упкос одржаним кризним састанцима, ескалације настављају и постају опасне. 
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

''Веома сам узнемирен ситуацијом на северу Косова: бесправна хапшења косовских Срба и марш Косовских безбедносних снага (КБС) у јужној Митровици, праћена тешком реториком из Србије. Упркос јучерашњим кризним састанцима, ескалације се настављају и постају опасне. Нећемо то толерисати'', написао је Борељ на свом налогу на Твитеру.

Како су саопштиле такозване косовске безбедносне снаге, 215 њихових припадника марширало је данас од касарне ''Минатори'' до села Фрашер у Косовској Митровици, након чега су се вратили у базу.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је данас да је упутио захтев команди Кфора да предузме хитне мере у заштити српског народа и његовог права на опстанак и додао да је Војска Србије спремна да у складу са Уставом Србије и повељом УН уколико добије наређење од врховног команданта председника Србије Александра Вучића у потпуности изврши све задатке у односу на укупну безбедносну кризу.

Мојсиловић је рекао да је српски народ на КиМ изложен страшном погрому од стране режима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, а да је њихова кривица једино у именима и презименима и у томе што не желе да напусте своја огњишта.

КБС тврди а су о том маршу били обавештени командант батаљона Кфора и његово особље, преноси Репортери.

Министар одбране у влади привремених приштинских институција Арменд Мехај рекао је данас да је реч о редовним маршевима. Како је навео, данашњи марш је ''део годишњег плана'' и нема везе са безбедносном ситуацијом на северу КиМ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести