Браш:Коштуница главни кривац за напад на америчку амбасаду

ВАШИНГТОН: Бивша заменица америчког амбасадора у Београду Џенифер Браш тврди да је главни кривац за напад и паљење америчке амбасаде 2008. године у Београду тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница, јер је, како истиче, био обавештен о нападу, али је полицији издао наређење да не реагује.
americka ambasada
Фото: Youtube Printscreen

Није било никакве реакције, што нас је запањило. Касније сам од очевидаца сазнала да је тадашњи премијер Војислав Коштуница током напада присуствовао служби у храму Светог Саве, где је примио информацију о нападу на америчку амбасаду. Његов одговор је био отприлике: ''Немојте реаговати''. Значи, Коштуница је дао наређење полицији да не предузме ништа, изјавила је Брашова за Глас Америке.

Она је оценила да је у реду то што се неколицини тадашњих полицијских званичника припрема суђење у Београду, али је поновила да је “главни кривац, одговоран што се напад уопште десио, тадашњи премијер Војислав Коштуница”.
Џенифер Браш наводи да то што за напад још нико није одговара указује на, како тврди, неспремност владе Србије да реши случај који се већ 11 година одлаже.

Почело је са администрацијом премијера Коштунице, преко администрације Демократске странке Бориса Тадића, иза којих су дошли Томислав Николић и Александар Вучић. Значи реч је о низу политичких странака које нису предузеле никакве кораке у вези са овим међународним прекршајима, рекла је Брашова.

Бивша заменица амбасадора истакла је да је заштита страних дипломатских објеката и дипломатског особља прецизно предвиђена Бечком конвенцијом, чија је Србија потписница, и додала да је безбедносно особље амбасаде одржавало врло добре односе са српском полицијом и са српским специјалцима.

Некадашње здање америчког дипломатског представништва у улици Кнеза Милоша у Београду запаљено је током протеста “Косово је Србија” фебруара 2008, неколико дана пошто је Косово прогласило независност од Србије. 

За насиље у којем је живот изгубила једна особа нико није одговарао, јер је условна казна укинута четворици осуђених починилаца - док су тројици, због недостатка доказа, потврђене ослобађајуће пресуде.

Слободан Вуколић, Младен Курибак, Стеван Бјелић, Зоран Рашковић и Бојан Марковић, некадашњи високи полицијски функционери, у октобру би требало да се појаве пред судом - на припремном рочишту у поступку који се против њих води због неспречавања напада на америчку и немачку амбасаду. 

Рочиште је било заказано у јулу, али је напослетку одложено.

У разговору за Глас Америке, амбасадорка Браш поновила је да се Сједињене Државе, у оквиру политике према Србији, залажу за њену европску интеграцију, али је додала да у том смислу постоје још нека нерешена питања, као што је случај браће Битићи, који су убијени у току НАТО бомбардовања, а за чије убиство нико није одговарао.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести