Брнабић: Дијалог нема алтернативу, није било речи о признању

ОХРИД: Премијерка Ана Брнабић рекла је у Охриду да је тешко у овом тренутку говорити шта би значио компромис са Приштином, али сматра да дијалог нема алтернатву.
brnabic
Фото: Танјуг/видео

“Што се тиче компромиса, тешко је говорити, али сви знају шта то значи, да се нађете негде на средини и да две стране буду једнако незадовољне постигнутим решењем”, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара на Преспа форуму.

Она је казала да простора за комрпомис мора бити, зато што је потребно да се окренемо будућности, а да ли ће га бити зависи и од Београда и од Приштине.

Упитана да ли је помоћник државног секретара САД за питања Европе и Евроазије Филип Рикер поменуо међусобно признање, Брнабић каже да није, те да верује да зна какав би њен одговор на то био.

“Причали смо о дијалогу Београда и Приштине, Бриселском споразуму. Није било помена међусобног признања, ја тај дијалог не видим као дијалог на коме се прича о међусобном признању”, рекла је она.

Каже да је Рикеру скренула пажњу на забрињавајуће трендове на КиМ и на све већи број напада на Србе, њену цркву и имовину.

“Страшно је видети да рецимо имате жену која је после 22 године одлучила да се врати у Ðаковицу и доживела само нападе. Имате и петицију са захтевом да се та жена поново избаци из Ђаковице. То су забрињавајући трендови”, оценила је Брнабић.

Одговарајући на питање приштинских медија о Вашингтонском споразуму и да ли значи да Србија не поштује тај споразум ако не премести амбасаду у Јерусалим, Брнабић је казала да је Србија озбиљна држава која поштује споразуме за разлику од представника Приштине који не поштују Бриселски споразум.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести