Брнабић и Бургињон о средствима за истраживање 

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Европског савета за истраживање професором Жан-Пјер Бургињоном о могућностима да наши научници у што већем броју добију средства за своја истраживања.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug

Европски савет за истраживање располаже са укупним буџетом у износу од 13 милијарди евра које улаже у научне пројекте и до сада је подржао већ два пројекта у Србији. ЕРЦ је део оквирног програма Хоризонт 2020. за истраживања и иновације који пружа подршку врхунским истраживањима.

Како је саопштила Прес служба влада, премијерка нагласила је да су приорити владе развој образовања, науке и технологије. 

Премијерка сматра да наши научници могу да задовоље једини критеријум који је постављен за добијање финансијских средстава од савета, а то је научна изврсност, и истакла да ћемо од оснивања Фонда за науку успоставити конкурентан начин финансираања науке у Србији. 

Као још један од кључних циљева владе, Брнабић је подвукла повезаност науке и привреде у Србији.

Председник Европског савета за истраживање Жан-Пјер Бургињон сматра да Србија има велики научни потенцијал и да је наступила нова ера финансирања науке, која се ослања на три главна стуба - изврсност у науци, вођство у индустрији и област друштвених изазова.

Брнабић је истакла значај формирања Фондације за истраживања за Западни Балкан који би подршку дао најталентованијим младим истраживачима у региону. Овим би се, сматра премијерка, дао подстрек да најквалитетнији научници остану у својој земљи.

Професор Бургињон сматра да се фокус мора усмерити на подручја са мање развијеним научним инфраструктурама, ка индустрији и приватном сектору, који би добили могућност да конкуришу за грантове Европског савета за истраживање. 

Такође је подржао идеју да се оснује регионална канцеларија за ЕРЦ донације, која би обезбедила сву неопходну помоћ у процесу апликације истраживачима из региона.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести