Брнабић и Хан најавили отварање нових поглавља до краја године 

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић каже да Србија ка Европској унији иде завидном брзино, да она очекује отварање нових поглавља до краја године, те најављује своју прву посету као премијера, Бриселу и то 10. и 11. октобра. 
johanes han tanjug
Фото: Tanjug

Она је на конференцији за штампу после разговора са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом рекла да ће тамо имати важне састанке о даљем напретку Србије на путу у ЕУ, те приметила да чињеница да је њена прва посета иностранству у својству премијера управо посета Бриселу говори о томе колико је ЕУ важна за Србију.

Премијерка је казала да очекује отварање нових поглавља до краја године, што је на преш конференцији рекао и Хан, с којим је премијерка, и данас разговара о напретку Србије.

"Разговарали смо где тренутно стојимо са испуњавањем свега онога што имамо зацртано у смислу отворених поглавља и који су планови за отварање нових поглавља до краја године", рекла је премијерка, те изразила уверење да ће до краја године бити отворена нова поглавља.

Казала је да је за наше грађане важно да знамо да ка ЕУ идемо једном доста завидном брзином.

Свакако да је у томе, како је констатовала, важна и регионална сарадња, а с тим у вези је поменла Берлински процес у којем је Србија лидер у испуњавању договореног.

Према њеним речима за Србију је важно да се примени Акциони план о успостављању регионалне економске сардње, те је важно да се испуни договор из Драча, према којем би из кабинета премијера земаља у региону биле одређене личности које би дале подршку регионалним привредним коморама у почетку имплементације договора.

Поменула је да је важан дијалог са Приштином и да Србија остаје отворена и посвећена том, истакавши да је важно што је подигнут на ниво председника, јер то, како је објаснила, омогућава бржи и ефикаснији дијалог како би се премостиле политичке свакодневне ствари које би могле да га успоре.

Захвалила је министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић за преданост и њен лични ангажман у успешном вођењу преговора са ЕУ.

"Остаћемо дубоко и искрено посвећени европским интеграцијама", поновила је Брнабић.

Фото: Tanjug

Истовремено, Комесар Хан је похвалио напредак Србије у области владавине права, јачању регионалне сарадње.

Истакао је да је регионални економски простор нешто што је јако важно и да сматра да у томе може и мора важну улогу да игра Србија.

Казао је да мора бити повећан напредак о отвореним поглављима, посебно 23 и 24, те изразио уверење да ће још ове године бити отворена нова поглавља.

"Желео бих да подсетим на економску помоћ ЕУ која износи око 200 милиона евра годишње у грантовима и да је Србији до сада дато више од три милијарде евра помоћи за развој. То видимо као инвестицију у развој земље. Мислим да је добро инвестиран новац који доприноси даљем развоју ситуације у региону", закључио је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести