Брнабић: Извештај ЕК позитиван, али има и политичке оцене

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је извештај ЕК о Србији у основи позитиван, јер препознаје напредак у неким областима, пре свега у економији, али је изразила очекивање да у будућности више неће бити политичких оцена о напретку ка ЕУ када је реч о неким важним областима.
brnabic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"Да се избегну политичке оцене и да се оцене о напретку своде на чињенице, а не на политичке прерцепције неких страна", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у Влади Србије. 

Премијерка је казала да је пре конференције имала "отворен састанак" са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и да му је пренела очекивање да политичке оцене не утичу на оцену европских интеграција наше земље.

"Извештај је у неким областима јако занимљив, занимљивији него уобичајено", оценила је Брнабић.

Председница владе је навела да је остављено мало времена да се анализира Извештај, мање од два сата, и казала да је за сада могла да стекне увид у то да су позитивно оцењене економија, регионална сарадња, као и поглавље 24 и однос према националним мањинама.

“Мислим да сада више у великој мери не можемо да говоримо заједно о поглављима 23 и 24, у поглављу 23 има још да се ради, док је у поглављу 24 доста тога урађено”, казала је Брнабић.

Истакла је да су јој за око запале и да су јој интересантне оцене у области медија и слободи изражавања, као и све што је изнето као критика на рачун рада парламента и у великој мери протести и сарадња са цивилним друштвом.

Када су у питању медији, ту нам је укупна оцена иста као и у претходном извештају, а то је нема напретка и стање у тој области изазива забринутост, казала је Брнабић.

Она каже да јој није јасно да ЕУ ни за најмањи напредак није важна осуда за убиство Славка Цхурувије, 20 године након убиства, као ни рад на медијској стратегији који је био тежак и комплексан.

“Рад на медијској стратегији је констатован, али ни то није било довољно да се оцени ни најмањи напредак”, казала је председница владе.

Истакла је да Србији није толико важно да ли има напретка или не, јер како каже, све реформе које спороводимо радимо због себе, грађана, тако да ће Србија наставити да ради, било да се констатује да ли има или нема напретка.

Што се тиче парламента, Брнабић наводи да јој се чини да су по први пут изнете у овој мери и овакве критике, као што су опструкција рада парламета, недостатак важне дебате, бојкот дела опозиције.

Како каже, озбиљна опструкција парламента од стране опозиције почела је још пре неколико година, и то на два начина - константним допунама дневног реда и подношењем великог броја амандмана, који су се у великој мери односили на тачке, зарезе и томе слично.

“Ми смо дане и дане, недеље и недеље губили у Скупштини”, истакла је Брнабић, што је као директну последицу имало успоравање спровођења реформи у процесу европских интеграција.

“Тада нико није мислио да парламенту недостаје значајна дебата, тада је била демократска атмосфера, нешто што је дозвољено пословником. Е када је дошло због тога до опструкције владајуће већине по пословнику, тада смо дошли до овог извештаја где имамо проблем да нам недостаје дебата”, рекла је премијерка.

Друга ствар која је неверовантна јесте да се констатује да је неколико партија из опозиције отпочело блокаду парламента не наводећи се које, каже Брнабић, наводећи да то разуме, јер ни она не зна колико странака опозиције има, које бојкотују, а које не, са којом се која удружује.

“Помиње се само да је део опозиционих странака укључујући и оне у СзС. Сада се СзС као непарламентарни савез нађе у сред Извештаја о напретку да бојкотује парламент. Савез који није у парламенту бојкотује рад - ја то нисам очекивала у Извештају. Није ме изнервирало, али ме је забавило. Ово указује на политичке оцене у Извештају о напретку којима ту није место”, навела је председница владе.

Додаје да је у Извештају констатована иницијатива председнице Скупштине за дијалогом, али није констатовано да је тај део опозиције одбио и то.

“Ако то није полуистина, ја не знам шта је”, казала је Брнабић, истичући да је наведено у Извештају да су протести изазвани нападом на једног од лидера опозиције, али да није наведено да је МУП заштитио тог човека, да су нападачи пронађени и процесуираниали, оценивши иронично да то очигледно није важна информација.

Према њеним речима, наведено је и да су протести у глобалу мирни, али нигде није нађено за сходно да се напомене упад у РТС.

“Мени се чини да је то релевантна информација у складу са слободом медија”, истиче Брнабић.

Када је у питању област цивилног друштва такође је оцењено да нема напретка, навела је премијерка и додала да није констатована подршка Владе цивилном сектору.

“Нисам забринута за наше европске интеграције, ми не радимо ништа због Извештаја или да би нам рекли да има напретка, радимо зато што желимо европску Србију. Ми ћемо наставити да радимо и по препорукама које смо добили, и у смислу отварања и затварања поглавља. Да ли ће бити отворено неко поглавље, то више није ни битно. Ми треба да дамо све од себе, на отварање поглавља у овом тренутку више утиче политичка ситуација у ЕУ, него напредак”, навела је премијерка.

То није ЕУ у коју верујем

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да је извештај Европске комисије о напретку Србије укупно гледано позитиван, али да има неколико ствари које су нејасне, а посебно је критиковала што ЕУ примењује двоструке аршине по питању Косова.

Брнабић је, на конференцији за штампу пошто јој је шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици предао извештај о напретку, који је у Брислеу данас представио евроспки комесар Јоханес Хан, рекла да има неколико ствари у том документу које су нејасне, немају логику и „улазе у домен забаве“.

Рекла је да није успела да уђе детаљно у препоруке, и додала да су нам оцене важне, али да су препопруке још битније.„Наставићемо да имплементирамо препоруке Европске комисије, и наставићемо да обраћамо пажњу на суштину, не форму“, поручила је Брнабић.Она је рекла да је забринута због ситуације на Косову и Метохији, и сталним и све чешћим инцидентима.

„Забринута сам недостатком конкретне реакције ЕУ на све што се дешава. Пре свега данас је 2.226 дана од потписивања Бриселског споразума и обавезе формирања Заједнице српских општина. Брисел је гарант Споразума, и ЕУ је гарантовала његову примену“, објаснила је Брнабић.

Пренела је да у извештају о напретку стоји да Приштина „тек треба да се ангажује око успостављања ЗСО“ и подвукла да то показује двоструке стандарде.

„Забринута сам и због недостатка реакције на инциденте какви су били јуче и свакако на то да Приштина од 6. новембра не само да крши ЦЕФТА споразум, већ јасно крши и С СП. Брисел има механизме да покрене поступак због кршења С СП. Али осим вербалних осуда нису покренули те механизме“, подвукла је она.

Брнабић је казала да то није ЕУ у коју она верује.

„Ако је ЕУ за владавину права и ако толико инстсира на томе, нека инститирају на владавини права када су они у питању, нека гарантују примену Бриселског споразума и ЗСО, нека поштују споразум о С СП. У том споразуму има механизхама шта се дешава када неко крши“, подвукла је и истакла да Србија наставља свој европски пут.

Брнабић: Релативизује се све што уради Приштина

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је плаши релативизација свега што уради Приштина, која је успела новцем да окрене причу како се на северу КиМ Срби баве криминалом и корупцијом, иако је истина да је управо Косово центар Европе за трговину дрогом, оружјем и људима.

"Територија Косова је само срце Европе за трговину дрогом, оружјем и људима, али сви данас причају о организованом криминалу и корупцији код Срба на северу КиМ. Ви би помислилил данас - на шта личи онај север КиМ, сви мафијаши, организовани криминал и корупција, а овај остатак Косова не знате да ли је Цирих или Женева", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара да прокоментарише јучерашњу акцију Росу на северу КиМ.

Истакла је да је Приштина вероватно великом свотом новца успела да замени тезе када је реч о криминалу на Косову."Чињенице, које има и косовска полиција, кажу да је најмање криминлаа и корупције на северу", нагласила је Брнабић.Каже да сада неки причају како је све то што се десило било договорено и изрежирано и запитала да ли је било договорено и то да албански специјалци хапсе и пензионере који су глувонеми, као и администаторе Унмика са дипломатским пасошем.

"Сви су заборавили шта је Косово и да највише одатле, по главни становника, долази бораца за Исламску државу. Па кажу, то што се десило је изрежирано и зато није ни страшно", рекла је председница владе.Она је замолила те политичаре да то не раде због наших грађана које тим изјавама доведе у опасност и потпуно аболирају Приштину.

Истиче да Приштина не размишља рационално ни о квалитету живота Албанаца, а камоли Срба на КиМ.Брнабић је рекла да је видела анализу косовског института о утицају такси на косовску економију и да се види да оне највише иду на штету њихових грађана.По тој анализи, наводи, види се да су малопродајне цене на Косову скочиле због такси 5,3 одсто и да је Косову дефицит порастао за 6,4 одсто.

"То је политичка одлука и њима је свеједно како Албанци живе на КиМ. Ту нема никакве визије када говоримо о будућности. Са друге стране, Србија је озбиљан и рационалан партнер и само зато је још мир на Косову", нагласила је премијерка.Она истиче да српска страна буквално има посла са људима из шуме, који представљају Приштинуи, терористима који су били у Хагу и нису осуђени за злочине само зато што су сви сведоци побијени.

"Како да знамо шта ће они урадити сутра, њима је свеједно да ли је тамо рат или није, то ме ужасно плаши", казала је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести