Брнабић: Нисмо отклонили претњу по Вучићев живот

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић рекла је јутрос да су у овом тренутку главни осумњичени за планирање атентата на председника Србије Александра Вучића ван домета наших безбедносних служби и да оне раде даноноћно како би претња по живот председника била отклоњена.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Она је за РТС рекла да је у планирање убиства укључено двоје црногорских држављана, али и људи из других држава и унутар и ван Европске уније.

Брнабић је истакла и да српске безбедносне службе даноноћно раде на проналажењу оних који су планирали убиство на председника Србије.

"Оно што је важно да нагласим за све наше градане - још увек у овом тренутку, сви они који се сумњиче и за које имамо доказе, су ван домета наших безбедносних служби. Дакле, ми не можемо да додемо до њих", рекла је Брнабић.

Премијерка каже да има апсолутно поверење у српске безбедносне службе, и да оне немају лак задатак.

"Имају изузетно тежак задатак, раде све безедносне службе заједно - сви дају све од себе. Верујем да ћемо ми ово спречити. Да ли се у овом тренутку осећам сигурно и да не постоје проблеми - не, не осећам се. Имамо још много да радимо, нисмо отклонили безбедносну претњу по живот председника Александра Вучића. Верујем да хоћемо, али морамо да радимо даноноћно", поручила је Брнабић.

На питање да ли има поверење у оне који директно обезбеђују председника, премијерка је рекла да је његово обезбеђење тренутно на максимуму.

"Постоји неколико прстенова обезбедења око председника Вучића. Ја немам информације које су се појавиле у медијима да ми имамо такве сумње... Момци који су у непосредном обезбедењу верујем да би у сваком тренутку дали живот за њега, то су озбиљни људи, озбиљне патриоте, и они озбиљно лично воле председника", рекла је Брнабиц и истакла да је њима, поред председника и његове породице, најтеже.

Поручила је и да је Србија захвална страним партнерима са којима сарадује у вези са овим информацијама, поред осталих, и Европолу.

"Делимо информације и боримо се да председник Александар Вучић буде безбедан", рекла је премијерка.

Додала је да је опрез на границама максимално појачан, јер се верује да ће они који планирају напад на председника покушати из иностранства да уђу у нашу земљу.

"Они имају свакако своје јатаке у Републици Србији... Они су под директним надзором, оно што јесте мени проблем - сви они који су главни а умешани у ово нису у домету наших безбедносних служби. Ја сам наравно најбезбеднија када јесу у домену наших служби, иако верујем у стране партнере", рекла је премијерка.

Став ЕУ о Србији никад позитивнији

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је исправан утисак да став ЕУ према Србији није никада није био позитивнији у смислу реформи и додала да је Србија ставила реформе у области владавине права на прво место и да је урадила много.

Брнабић је, гостујући на РТС-у, рекла да је Влада сваког месеца правила месечни извештај о свим реформмаа у области владавине права и слала га Бриселу, Делегацији ЕУ у Србији и свим чланицама ЕУ, као и да су одржавани редовни састанци са амбасадорима чланица ЕУ.

Премијерка је истакла да Брисел није могао да каже да није урађено довољно или није могао да се позива на извештаје појединих медија у Србији, који су, како је навела, слали лажне информације или дезинфомарције о реформама у Србији.

Указала је да су информације о томе увек долазиле из Владе и биле добро поткрепљене доказима и да је зато ижвешта о Србији био изузетно позитиван.

Она је истакла и да су евопске интеграције Србије везане пре свега за реформу владавине права, али и за успех дијалога са Приштином.

Брнабић је рекла да Брисел треба да натера Приштину да седне за сто и да буде спремна за компормисе, али да Србију то неће спречавати да иде даље и отвара кластере, мада ће, како је оценила, Приштина бити велики проблем.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести