Брнабић о Геоксу: Нећемо оставити раднике на цедилу

БЕОГРАД: Држава неће оставити раднике Геокса у Врању на цедилу и наћи ћемо им боља радна места, поручила је данас у Скупштини Србије премијерка Ана Брнабић.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића који је навео да Геокс планира затварање фирме у Врању, те да ће 1.200 људи остати без посла, Брнабић је казала да Србија више није земља јефтине радне снаге и да ће ти људи бити запослени и боље плаћени.

“Србија више није земља јефтине радне снаге, и то ће бити проблем, али не лош, који ћемо имати у будућности. Долазиће нам бољи инвеститори који ће производити додатну вредност за нашу економију и боље ће плаћати раднике. То је оно што ће се десити и у Врању”, рекла је Брнабић.

Она је навела да се то дешава у свакој земљи која успе да се подигне на следећи економски ниво.

Премијерка је казала да је просечна плата 2012.године била 366 евра, а 2020. године 511 евра, наводећи да се до краја године очекује просечна плата од 600 евра.

Када је Геокс дошао у Врање незапосленост је била 25 одсто, а данас је, каже, око 9,3 одсто.

“Сваке године расте минимална цена рада, знају да ће просечна плата да расте и 2022.године, као и минималац и зато такве инвестиције одлазе у друге земље где за исти новац могу да купе више сати”, рекла је Брнабић.

Додала је да се у Србији дешава транзиција и нешто што је најавила и у свом експозеу, а то је да ће се економија базирати на знању и иновацијама.

Каже и да је свесна да се у Србији не живи одлично, али тврди да перспектива постоји.

“Само у току пандемије имали смо нове немачке инвестиције. Имамо Континетал који је кренуо да инвестира, па је отворио свој истраживачки центар у Новом Саду. Стотине младих инжењера има високо плаћена радна места. Сада граде нови погон за производњу иновација”, навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести