Брнабић о вести АФП: Чисто политички, нећу да дозволим нападе

БЕОГРАД: Вест француске агенције Франс прес да је Љубиша Ђурић преминуо од Ковид-19 у Земунској болници чекајући на респиратор политички је мотивисана, изјавила је председница Владе Србије Ана Брбабић и истакла да неће допустити унижавање Србије и нападе и лажи.
brnabic
Фото: Танјуг (Видео)

Моје је мишљење да је ово чисто политички и ја као председница владе и као неко ко воли Србију не могу да допустим нападе и лажи такве врсте на моју земљу и нећу да допустим унижавање Србије. Борићу се против тога и да кажем шта је истина и каква је била наша борба која и даље траје, као у свету, против страшног вируса, рекла је Брнабић за Пинк.

Она је навела да се као председница владе и грађанка изненадила када је видела да се АФП бави једним случајем у маленој Србији, када постоје земље које су много моћније и богатије од Србије, у којима умире на десетине хиљада људи, у Француској више од 30.000.

Не знам која је интенција, али остављам грађанима да размисле која може бити идеја једне јаке светске новинске агенције да се бави једним случајем, који је почео тако што је човек говорио на једној телевизији током протеста, што је потом искоришћено као парола и стварање новог фронта за отпор према власти, Александру Вучићу и његовим сарадницима, рекла је Брнабић.

Додаје да не верује у толике случајности и да је Србија толико важна, посебно у борби против корона вируса, јер, како каже, наша земља има много боље резултате него већина држава у ЕУ и Европи, или на свету, које су много богатије.

Она је навела да су резултати у борби против корона вируса у Србији, у поређењу са Француском, неупоредиви и да је питање зашто се онда француска агенција бави једним случајем у Србији, која, како каже, има резултате којима може да се поноси.

Када бисмо ми имали више од 3.000 мртвих, тек у том случају би наши резултати били упоредиви, рекла је Брнабић.

Каже да јој је било чудно да АФП извештава на тај начин када је, како наводи, и Француска, Србији пријатељска земља, била у тешкој ситуацији током борбе против корона вируса.

Из овог таласа епидемије изаћи ћемо јачи

Премијерка је изјавила да је епидемиолошка ситуација у целој земљи и даље изузетно нестабилна и неповољна, али да је Србија издржала још један удар корона вируса, те поручила да верује да ће цело друштво из овог таласа епидемије изаћи јаче него из првог.

Мислим да ћемо из овога изаћи јачи него у мају, јер тада људи нису видели корону каква је била свуда у свету и нисмо мислили да је то таква опасност. Сада смо научили да се боримо као друштво и појединци, рекла је Брнабић.

Она наводи да је најкомплекснија ситуација била у Београду, где је био највећи број заражених данима и недељама, а да се сада види јасан тренд опадања, што ипак не иде онако брзо као што се надала.

Идемо у стабилизацију у целој Србији, али је ситуација и даље изузетно нестабилна и неповољна. Морамо сви заједно да наставимо стриктно да поштујемо све мере, јер корона вирус не прашта грешке, казала је.

Ипак, истиче, српски здравствени систем је остао на ногама и издржао и овај удар вируса.

Сигурна сам да ћемо ово победити, овај пут као друштво. Прошли пут је била победа кризног штаба и државе, а сад ћемо као друштво и сваки појединац ће ући у јесен јачи и спремнији, рекла је Брнабић.

Каже да је у марту и априлу држава била "мама и тата" и говорила грађанима шта могу да раде и када могу да излазе, али да су сада грађани научили да се чувају сами.

Како додаје, држава је ту да обезбеди подршку медицинском систему, што и чини.

Разумем фрустрацију лекара, али дајте боље предлоге

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да разуме фрустрацију медицинских радника који су потписали петицију за смену Кризног штаба, јер је свесна да су под великим притиском и да се већ шест месеци боре против корона вируса, али и позвала да у борби против те болести будемо уједињени.

Брнабић је навела и да у писму те групе лекара, које су послала Влади Србије, није прочитала ниједан нови предлог у борби против короне, већ су позвали грађане на поштовање епидемиолошких мера Кризног штаба, чију, наводи, смену траже.

Разумем сву фрустрацију због кризе коју је вирус корона изазвао, посебно медицинских радника, не само код нас, већ и свуда у свету, јер се они шест месеци боре са овим. Разумем и петицију, јер је здравствени систем због притиска на ивици колапса, али покажите ми систем у свету који ние на ивици колапса, упитала је Брнабић.

Казала је да су здравствени системи много развијенијх земаља били у колапсу и подсетила на слике из марта и априла које су долазиле из Шпаније, Француске и Италије, где су људи умирали у чеконицама и на ходницима болница или код куће, јер није било места у болницама.

Брнабић је додала да ипак у тим земљама није било петиција, као код нас, за смену епидемиолога и осталих медицинских стручњака.

Премијерка каже да у писму групе лекара види доста "контрадикторности" и навела да је лоше када се овако важна ситуацја, као што је борба против короне, користи за политичку борбу.

Ја сам се на седници Кризног штаба извинила свим стручњацима који тамо седе, зато што сви ти напади нису напади на њих, већ на председника Вучића и читаву владу, навела је Брнабић.

Навела је да се садашња власт и Кризни штаб од почетка епидемије боре и са бројним незадовољствима дела друштва, те подсетила да када су уведене рестриктивне мере један део грађана је због тога "лупао у шерпе" и тврдио да вирус није опасан и да није у реду људе затварати у куће.

Онда, када смо попустили мере, али подсећам да никада нисмо прогласили крај епидемије, већ смо рекли да све мере остају као препорука, онда су нас критиковали зашто смо укинули ванредне мере и позвали на личну одговорност. Па ви сте тражили личну одговорност..., рекла је Брнабић.

Навела је да су били критиковани и због сумње да Србија нема довољан број респиратора, иако их је, каже, било, а онда када је држава почела да набавља респираторе са више страна били су критиковани за трошење новца на респираторе који нису потребни у толикој мери.

Имам утисак да све што ми радимо није добро и да је увек супротно, закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести