Брнабић писала УНС-у, НУНС-у и НДНВ о озбиљном проблему

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је писмо УНС-у, НУНС-у и Независном друштву новинара Војводине с питањем шта је потребно да уради када неки медиј њен коментар пренесе као одговор на питање, које јој, како каже, није ни постављено.
brnabic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Писмо премијерке у целости је објављено на сајту УНС-а, уз напомену да Брнабићева није навела на коју телевизију мисли, али да је, како наводе, због сада већ дугог сукоба на линији државни органи - телевизија Н1, могуће наслутити да је реч управо о тој телевизији. 

Удружење новинара Србије најавило је одговор премијерки у кратком року на писмо у којем Брнабићева указује на нешто што је, како каже, "озбиљан проблем" - то што је "очигледно врло тенденциозно покушано да се код грађана створи слика о Влади Србије као институцији која није заинтересована за проблеме грађана и конкретне теме". 

Наводи да је стога приморана да се обрати струковним удружењима, те да очекује њихово мишљење јер је, како каже, суочена са несвакидашњом ситуацијом.

Брнабићева је указала да је у потпуности свесна да је једна од њених главних обавеза да буде отворена према јавности и да као председница владе одговара на питања која јавност занимају. 

Поштује, истиче, уређивачку политику сваког медија, јер је управо њена независност цондитио сине qуа нон слободе изражавања и медијских слобода као једне од стубова демократије сваког друштва.

"Желим да вас овим путем консултујем у нади да ћете ми указати на то шта је потребно урадити када се нађете у ситуацији да ваш коментар буде представљен као одговор на питање које вам заправо није ни постављено, чиме је у овом случају створен утисак да је носилац једне од највиших функција у држави коментарисао тему, иако о тој теми није ни разговарао са новинаром", навела је премијерка.

Наводећи конкертни случај, Брнабић каже да је прво коментар који је дала у камеру једне телевизије искоришћен као наводни одговор на питање које јој та телевизија није ни поставила.

"Само пар минута касније, у оквиру исте информативне емисије, тај исти коментар коришћен је у другом прилогу као наводни одговор на друго питање о сасвим другој теми. Ни то питање ми није постављено, нити се мој коментар на било који начин односио на оно што је на тој телевизији посредовано као тема прилога", истакла је председница Владе Србије и указала да је на тај начин, по њеном дубоком мишљењу, јавност намерно доведена у заблуду, а стварност фалсификована на начин који до сада није забележен у нашим медијима.

У писму УНС-у, НУНС-у и Независном друштву новинара Војводине, Брнабић пита да ли медији имају право да користе изјаве појединаца као монтиране одговоре на неку тему којом се баве.

Пита такође да ли је то поштовање стандарда професије.

"Да ли ће мој коментар од јуче можда поново послужити као одговор на неко питање у будућности, без обзира на то да ли ми је питање уопште постављено, као што је то сада био случај? Да ли су у питању неки нови стандарди и, ако јесу, молим вас да ме о томе обавестите, како бих знала како да се према томе односим", истакла је Брнабићева.

Напомиње да је најмањи разлог због којег се обраћа новинарским удружењима тај што је, како каже, њој лично начињена штета тиме што је у делу јавности врло циљано створен сасвим погрешан утисак да се њен коментар односио на одређене теме које су у прилозима представљене, а на које се није односио. 

"Оно што јесте озбиљан проблем је то што је очигледно врло тенденциозно покушано да се код грађана створи слика о Влади Србије као институцији која није заинтересована за проблеме грађана и конкретне теме. Шта ја као председница владе у таквом случају могу да урадим, а да то сутра не буде нови повод за напад на мене лично и владу коју водим под оптужбом да вршим притисак на медије", истакла је премијерка.

Подсетила је да као председница Владе Србије, сваки пут када јој то обавезе дозвољавају, одговара на питања новинара, поштујући свако питање, сваког новинара и сваки медији без било каквог изузетка. 

Тако ће се, истиче, увек понашати у будућности јер то сматра једино исправним.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести