Брнабић: Рамска тврђава је бисер који свет треба да открије (фото)

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ: У селу Рам код Великог Градишта данас је и званично отворена обновљена Рамска тврђава, утврђење из 15. века у чију је обнову уложено готово 250 милиона динара.
ФоНет/Кабинет премијера /Слободан Миљевић/Рамска тврђава код Великог Градишта
Фото: ФоНет/Кабинет премијера /Слободан Миљевић/Рамска тврђава код Великог Градишта

Отварању су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, амбасадор Турске у Србији Танџу Билгич, председник општине Велико Градиште, Драган Милић, као и грађани тог краја.

Брнабић је указала да је реч о важном пројекту, који доприноси развоју и туристичкој понуди Подунавља, јер је то, како је рекла, бисер који Европа и свет тек треба да открију у Србији.

Фото: ФоНет/Кабинет премијера /Слободан Миљевић/Рамска тврђава код Великог Градишта

"За мене је Велико Градиште једна мала општина са великим срцем, огромног потенцијала и лепоте. Кренули смо да је враћамо на ноге, да поправљамо ставри које су нам остале из историје, да их чувамо за будуће генерације, али и да инвестирамо стратешки у будућност и градимо неке нове ствари које ће остати за нама", рекла је Брнабић.

Она је подсетила да је прошле године отворена Голубачка тврђава, која је сада прелепа, велики споменик за будућност.

"Настављамо да градимо потенцијале Србије, посебно Подунавља, јер је то бисер који Европа и свет тек треба да открију у нашој земљи. Због тога толико новца улажемо и улагаћемо још више, да на најбољи могући начин предсавимо лепоте које овде имамо", рекла је премијерка.

Брнабић је додала да за те лепоте не знају чак ни сви у Србији, и зато се мора улагати у промоцију тог дела земље, како би сви упознали лепоту Подунавља.

"Тврђава је из 15. века, обновили смо је са пријатељима из Турске, да је чувамо и за будуће генерације. Јер, као и у сваком породици, тако и у држави - ако желите озбиљно и одговорно да радите, онда треба да сачувате оно што су вам преци оставили и да данас градите оно што ћете ви оставити вашој деци. То данас овде обележавамо", рекла је Брнабић.

Она је поновила да је туризам велика озбиљна грана за Велико Градиште, али и за целу Србију.

Фото: ФоНет/Кабинет премијера /Слободан Миљевић/Рамска тврђава код Великог Градишта

"Све боље нам иде сваке године. Прошле године смо имали девизни прилив од туризма 1,4 милијарди евра. А, нисмо урадили можда ни пола посла од онога шта све треба да поправимо, а што нам је остало из историје и да уложимо за будућност", рекла је Брнабић.

Она је напоменула да је важна инфраструткура, изградња путева, како би туристи лакше долазили, те навела да ће за месец и по дана бити готов и пристан у близини, како би се олакшао долазак бродова.

Брнабић је подсетила да је у инвестиционом плану "Србија 2025" 370 милиона евра планирано и издвојени за брзу саобраћајницу од Коридора 10 до Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, наводећи да се за њу тренутно ради просторни план и студија изводљивости.

"Видели смо да умемо да градимо путеве, да смо озбиљни, да желимо то да радимо. Када смо завршили комплетан источни и јужни крак Коридора 10, аутопут до Чачка и наставили до Пожеге, завршићемо и ову брзу саобраћајницу и то је потпуно нова будућност за овај крај", рекла је Брнабић.

Додала је да је у том плану извођена и једна милијарда евра за водовод и канализацију.

"Молим локалну самоуправу да ради на пројектима, а ми ћемо све то финансирати", рекла је премијерка и додала да је важно да се грађанима целог Браничевског округа обезбеде бољи услови за живот.

"Да остајете овде, ви и ваша деца, да имамо будућност у овом прелепом делу Србије", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је у обнову Дома здравља у Великом Градишту уложено око милион евра, а да ће у обнову једне од најбољих музичких школа у земљи, основну и средњу музичку школу "Стеван Мокрањац" у тој општини бити уложено 200.000 евра.

"Имамо конкретне пројекте за будућност. Знамо шта нам је чинити, шта треба да радимо и настављамо да радимо заједно", рекла је Брнабић.

У обнову Рамске тврђаве Турска агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) уложила је више од 200 милиона динара, Министарство трговине, туризма и телекомуникација 32 милиона динара, Министарство културе и информисања 5,3 милиона динара и локанлна самоуправа више од пет милиона динара.

Фото: ФоНет/Кабинет премијера /Слободан Миљевић/Рамска тврђава код Великог Градишта

Утврђење је подигла турска војска 1483. године, за време владавине султана Бајазита Другог (1430-1512).

Радови су се изводили се у неколико фаза, на површини од око 1.500 квадрата, од којих 850 заузима тврђава са пет кула. Обнова је обухватила реконструкцију и конзервацију саме тврђаве, хамама и караван-сараја, јединог сачуваног на подручју Србије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести