Брнабић са Братуом: Партнерски односи са Мисјом ОЕБС

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са новоизабраним шефом Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадором Јаном Братуом, да је сарадња са овом међународном организацијом од самог њеног успостављања у Србији пример доброг партнерског односа и велика подршка у готово свим важним реформским процесима у земљи.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Честитајући амбасадору Братуу на новој функцији, председница владе захвалила је представницима Мисије ОЕБС-а у Србији на конструктивној сарадњи и подршци у области јачања институција и цивилног сектора, владавине права, јачања људских и мањинских права, као и подстицању дијалога на националном и регионалном нивоу, саопстила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић је истакла да нарочито цени улогу ОЕБС-а у области медија и учешћу, како у процесу усвајања Медијске стратегије, тако и у Радној групи која се бави безбедношћу новинара.

Шеф Мисије ОЕБС-а поручио је да је ова област високо на агенди рада Мисије и кључ сарадње са институцијама, али и цивилним друштвом у Србији.

Најављујући даље учешће ове организације у раду Радне групе за безбедност новинара, пре свега кроз директну помоћ активностима и пројектима дефинисаним Акционим планом, Брату је објаснио да је ово добар модел сарадње који обухвата сва три чиниоца.

Амбасадор Брату је поручио да ће ОЕБС наставити да пружа подршку и у процесу реформе правосуђа, али и у другим приоритетним питањима, како би Србија брже остварила своје реформске циљеве.

Брнабић је обавестила представнике ОЕБС-а да је у току припрема усвајања Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима 2020-2025, као и припрема Нацрта закона о родној равноправности.

Шеф Мисије ОЕБС-а честитао је Србији на изузетним резултатима и успешном спровођењу имунизације својих грађана, а донације вакцина суседној Северној Македонији и Црној Гори означио као чин пријатељства и добре сарадње у региону.

Председница Владе истакла је да очекује да ће процес вакцинације ускоро дати резултате, а да је припрема за производњу вакцина у Србији значајна, не само за наше грађане, већ и читав регион.

Тренутна ситуација захтева већу сарадњу региона, истакла је премијерка и објаснила да заштита грађана и опоравак српске економије није могућ без чврсте сарадње са суседима и узајамне регионалне подршке.

Председница владе пожелела је шефу Мисије ОЕБС-а у Србији много успеха на новој функцији и истакла да ће Влада Србије и даље подржавати активности Мисије заједнички планиране и усклађиване са напретком и стварним потребама земље на њеном реформском путу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести