Брнабић са Лагард: Србија земља за пример

ВАШИНГТОН: Премијерка Ана Брнабић разговарала је у Вашингтону са директорком ММФ Кристин Лагард о сарадњи те међународне финансијске институције са нашом земљом, која је ”земља за пример”, како је рекла директорка ММФ.
Brnabic i Lagard/Tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић и Лагард разговарале су о новом споразуму ММФ-а и Србије који ће се спроводити 30 месеци.

Директорка ММФ-а потврдила је да делегација те финансијске институције долази у Србију у септембру када ће се разговарати о наставку реформи.

Аранжман је искључиво саветодавни и не предвиђа коришћење финансијских средстава, што је потврда добрих економских резултата које је Србија до сада постигла, истакнуто је у разговору.

Брнабић је нагласила да је Србија у претходном, успешно спроведеном трогодишњем аранжману, који је склопљен са ММФ-ом, показала да је способна да надмаши многе од својих макроекономских циљева.

„Програм јесте био тежак, али нам је много помогао. Србија је сада потпуно другачија земља“, рекла је премијерка и захвалила директорки ММФ-а што је аранжман који је одобрен Србији направљен према потребама наше земље.

Брнабић је казала да је претходна Влада започела и завршила фискалну консолидацију и макроекономску стабилизацију а да је задатак ове Владе да постигне бржи раст БДП-а.

“Радићемо на томе и треба нам ваша подршка, јер желимо да Србија буде још боља земља за живот и пословање”, нагласила је председница Владе и навела да ће приоритет бити реформа јавних предузећа.

Брнабић је додала да је Србији потребна помоћ како би се повећала ефикасност инвестиција у велике инфраструктурне пројекте и да жели да се повећа број инвестиција које су засноване на иновацијама, ослањају се на науку, истраживање и развој.

”Желимо да променимо економску парадигму и градимо економију која креира додатну вредност”, додала је она. 

„Србија наставља са спровођењем економских реформи, јачањем институција и унапређењем конкурентности, који су кључни за осигурање дугорочно одрживог привредног раста и приближавање стандардима ЕУ“, нагласила је Брнабић.

Лагард је похвалила и српску ИТ индустрију, истичући да је била позитивно изненађена растом њеног извоза од 30 одсто годишње, наводећи да је премијерка Брнабић у томе добро препознала могућност раста и повећања конкурентности српске привреде. 

У наставку посете Вашингтону председница Владе Србије сусрела се и са конгресменом Мајклом Меколом, председником Комитета за унутрашњу безбедност и чланом Спољнополитичког комитета Представничког дома.

Мекол и Брнабић разговарали су о дугој традицији добрих односа Србије и САД, чија потврда је и свечаност обележавања 100 година од подизања српске заставе испред Беле куће, која је јуче одржана у Вашингтону. 

Брнабић је позвала Мекола да посети Србију.

Он се захвалио на позиву и изразио интересовање да посети нашу земљу, наведено је у саопштењу из Владе Србије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести