Брнабић: Србија се затвара

БЕОГРАД: Границе Србије од вечерас су затворене осим за дипломате, стране држављане с боравишном дозволом и српске држављане који се враћају из иностранства.
brnabic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"На нашим границама биће војска Републике Србије која ће помагати санитарној инспекцији, граничној полицији да чува наше границе. Србија се затвара вечерас", рекла је премијерка Ана Брнабић за РТС након што је председник Србије Александар Вучић прогласио ванредно стање у земљи.

Премијерка је рекла да се не може забранити грађанима да се крећу, али да је ванредно стање и да је најјача могућа препорука свим грађанима да седе код куће и буду у самоизолацији.

Она је навела д ће од сутра ујутро бити затворене предшколске, школске и високошколске установе, а да од уторка креће настава путем РТС, РТС Планета и дигиталним уџбеницима.

Премијерка је истакла да сви они који могу да раде од куће, то раде, а они који не могу, мораће да се предузму заштитне мере, што је велики број компанија већ урадио.

"Гледаћемо да привреда трпи што мање, зато што Србија мора да преживи. Наса економија мора да преживи", истакла је Ана Брнабић.

Поновила је да у колико год мери је могуће, људи треба да буду у самоизолацији, без окупљања, посета и излазака из куће без преке потребе.

"За лица старија од 65 година и данас је влада још једном усвојила препоруку да ово схвате крајње озбиљно, да не излазе из кућа. Ми ћемо организовати додатне телефонске линије. Организоваћемо се да старијим суграђанима будемо на располагању, да доносимо намирнице, урадимо све што треба да урадимо да они буду заштићени", рекла је премијерка.

Обавеза је српских држављана који долазе из иностранства да оду у самоизолацију 14 дана, а из они који долазе из подручја жаришта 28 дана, рекла је Брнабићева и истакла да нема више изузетака.

Она је рекла да су казне ако се прекрше ове мере до три године затвора.


Пензионери неће морати да плаћају рачуне за три месеца

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је вечерас да старији грађани неће морати да плаћају комуналне рачуне за фебруар, март и април, а касније ће моћи да плате те рачуне без камате.

"Влада ће на седници усвојити да пензионерима и домаћинствима где су пензионери одложимо плаћање свих њихових рачуна за три месеца и да омогућимо да они плате те рачуне без икакве камате, да не би излазили и нервирали се око тога", рекла је Брнабићева за РТС.

Она је рекла да ће та одлука бтии донета на молбу председника Србије Александра Вучића.

Додала је и да ће држава наћи решење како да се пензионирима обезбеди пензије да не морају да излазе по њих на шалтере банака и пошта.


Премијерка је додала и да је фокус нових мера и заштита здравственог система и здравствених радника.

Она је рекла да је немогуће затворити све осим продавница и апотека и да је за то потребна солидарност.

Поновила је да нема места за панику, да нема несташица и да је забрањен извоз стратешких производа и апеловала на грађане да не купују количине које не могу да искористе у наредном периоду.

"Ово је борба свих нас. Дисциплина појединца ће одлучивати колико ми као земља сви ми можемо са овим да се изборимо", истакла је Ана Брнабић.

Према њеним речима, Галеника је до јутрос могла да производи 60.000 маски дневно, а од јутрос 100.000 маски дневно, а од данас је и у затворима у Нишу, Пожаревцу, Сремској Митровици почела производња заштитних маски.

На питање о одржавању избора најављених за 26. април, Брнабићева је рекла да ће о томе говорити председник и да је она у овом тренутку потпуно заборавила на изборе и политичке активности.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић је рекао да ванредно стање свакако може да буде околност која ће утицати на датум спровођења избора.

"Али, сада је у фокусу заштита здравља и живота грађана, функционисања здравственог система", рекао је Селаковић.

Селаковић: Војска и полиција чувају најважније објекте, границу

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио је вечерас да ће војска и полиција да чувају најважније јавне објекте и здравствене објекете намењене најугроженијим пацијентима, а војска ће бити и на граничним прелазима.

"Један од кључних задатака пред полицијом јесте контрола и надзор спровођења мера које треба да спрече ширење вируса, а то су мере карантина и самоизолације", рекао је Селаковић за РТС.

Он је додао да ће начин функционисања државе у ванредном стању бити подробно дефинисани уредбом коју ће донети влада Србије.

"На основу те уредбе нека права ограничавају се грађанима у односу на редовно стање. Та права која се ограничавају, ограничавају се посебним наредбама које доноси министарсттво унутрашњих послова, односно министарство здравља", прецизирао је Селаковић.

Тада се, како је рекао, примењују посебне одредбе Кривичног законика који постоје за овакве ситуације.

Подсетио је да је влада упутила препоруку или апел најстаријих становницима да остану у својим кућама.

"Ми ћемо наредна два-три дана будно пратит примену апела и ако се она не буде поштовала, мораће да се донесе посебна наредба којом ће бити дефинисана забрана напуштања станова, кућа и окућница", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, цела битка се води за животе најстаријих и њих треба највише да заштитимо.

"Посебне мере се односе на лица која су у самоизолацији. Кршење самоизолације над којим ће надзор спроводиит полиција и органи локалних самоуправа ће такође бити санкицонисано кривичном одговорношћу", рекао је Селаковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести