Брнабић: У Давосу јасно да Србија иде у корак с Европом

ДАВОС: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је, на основу излагања високих званица на Светском економском форуму у Давосу, да Србија први пут иде „у корак“ с Европом и најнапреднијим земљама ЕУ, кад је реч о приоритетима. 
brnabic vucic davos
Фото: Tanjug

Указала је да је немачка канцеларка Ангела Меркел највећи део свог обраћања посветила значају дигитализације, како за Немачку, тако и Европу.

Било је задовољство да чујемо њихове планове и тако потврдимо да је оно што су приоритети Србије у ствари и приоритети Немачке и целе Европе. Србија по први пут иде у корак са Европом и најнапреднијим земљама ЕУ, објаснила је новинарима. 

Рекла је да јој је посебно било задовољство да чује похвале на рачун председника Србије Александра Вучића, указујући да је италијански премијер Паоло Ђентилони рекао да му је драго да међу учесницима види и свог пријатеља Вучића, те посебно нагласио значај Србије у конструктивном решавању мигрантске кризе.

Одлично је видети да су у првим обраћањима препознали значај Србије у конструктивном решавању мигрантске кризе, као и да смо у обраћању Меркелове видели да смо на правом путу са дигитализацијом. То је нова парадигма економског развоја, истакла је Брнабић. 

Навела је да српска делегација има пуно билатералних политичких и привредних састанака.

Пренела је да је заједно са председником Вучићем данас у Конгресној дворани саслушала говоре немачке канцеларке Меркел, италијанског премијера Ђентилонија, као и француског председника Емануела Макрона.

Најавила је да ће имати заједнички састанак са Мартином Ларкеном из Светског економског форима, а да ће сутра председник имати више политичких састанака, а она са привредницима и компанијама које су инвестирале или желе да улажу у Србију. То је за мене посебно важно јер је и председник, као мој претходник, управо у Давосу разговарао са неким иневститорима који су две или три године касније дошли да улажу у Србију као што је Кромберт-Шуберт. То је велка шанса за нас да представимо Србију, да дођу инвеститори и да, након Давоса, преко остварених контаката, доведемо улагаче у Србију, казала је Брнабић новинарима у Давосу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести