Брнабић у Познању, данас састанак лидера Западног Балкана

ПОЗНАЊ: Председница Владе Србије Ана Брнабић сусретом с комесарком Европске уније за транспорт Виолетом Булц почела је учешће на Самиту Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, на којем ће се данас окупити лидери из региона.
brnabic
Фото: Tanjug (video)

Састанку ће присуствовати шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан, а у Познању су и други највиши званичници, међу којима немачка канцеларка Ангела Меркел, која је покренула Берлински процеш 2014. године и британска премијерка Тереза Меј, с којом ће се данас састати српска премијерка.

У Познању је све спремно за централни догађај, а челнике делегације дочекује премијер Пољске Матеус Моравјецки.

На Самиту ЕУ-Западни Балкан је око 1.500 учесника, док у обезбеђивању скупа учествује 1.700 полицајаца, који се налазе свуда у граду, а највише у ужем градском језгру које је готово затворено за саобраћај.

За догађај је акредитовано око 400 новинара, фоторепортера и сниматеља, којима је праћење целокупног догађаја омогућено из прес сале.

Ово ће бити први догађај на којем ће се сусрести делегације Београда и Приштине после отказивања скупа у Паризу, с обзиром да је из Приштине најављено да ће састану лидера присуствовати косовски премијер Рамуш Харадинај.

Премијерка је уочи Самита казала да Србија ове године долази са конкретним резултатима кад је реч о регионалном повезивању и сарадњи, упркос сталним провокацијама Приштине.

Познањ ће бити прилика и за разговоре са високим представницима других држава, јер ће на Самиту учествовати и премијер Хрватске, Словеније, Немачке, Француске, Велике Британије, Пољске.

Медијима ће се, како је најављено, обратити и иницијаторка Берлинског процеса, немачка канцеларка Ангела Меркел, али и други европски и регионални званичници.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести