Брнабић у Сеулу: Модерне технологије приоритет сарадње, ЛИТИЈУМ УВЕК ТЕМА

СЕУЛ: Председница Владе Србије Ана Брнабић, која борави у званичној посети Републици Кореји, изразила је задовољство због данашњег потписивања споразума о узајамном подстицању и заштити инвестиција са Републиком Корејом.
1
Фото: TANJUG/ PEĐA VUČKOVIĆ

Она је састанак делегација и тет-а-тет разговоре са председником Владе Републике Кореје Хан Док-суом, оценила као изузетно важне и успешне.

„Јако сам задовољна и поносна што смо у јако кратком року успели да данас и званично потпишемо споразум о узјамном подстицању и заштити инвестиција. Желим да захвалим његовој екселенцији председнику Владе Републике Кореје на гостропримству. Овде се осећамо као код куће”, изјавила је премијерка Брнабић након састанка.

Премијер Хан је истакао да су направљени веома важни кораци ка унапређивању сарадње двеју земаља у будућности, укључујући трговинску размену која расте великом брзином.

„Фокусираћемо се на корејске инвестиције у Србији. Данас смо потписали веома важан споразум који је кључ сарадње. Србија је за Кореју идеално место, хаб за ширење пословања у Европу. Верујем да смо успоставили добре основе за даљу сарадњу”, рекао је Хан.

Премијерка Брнабић је истакла да су амбиције Србије у сарадњи са Јужном Корејом политичке, али и економске.

Она је указала да су Samsung, LG, SK, KIA, HYUNDAI само неки од корејских конгломерата који могу да служе као нови замајац за економски раст и развој Србије.

„То је и сврха овог споразума - да промовишемо и заштитимо те инвестиције. Такође као што смо и на састанку разговарали, наставићемо да радимо на споразуму о слободној трговини, односно економском партнерству. Они су већ завршили део који се тиче јавне расправе. Србија је прошла ту прву фазу и надам се да ћемо до краја године имати прву рунду преговора о споразуму о економском партнерству, да ћемо моћи брзо да га потпишемо”, нагласила је Брнабићева.

Премијерка је изразила наду да ће њен корејски колега ускоро посетити Србију, али и најавила састанак председника Србије Александра Вучића са првим човеком Републике Кореје.

„Знам да ће Вучић крајем септембра имати састанак са председником. Идемо даље, многе ствари морамо још да завршимо, али добре ствари су пред нама. Ако радимо напорно и искрено на томе то може да буде ново добро поглавље у нашим односима”, истакла је она.

Република Кореја је један од најпоузданијих партнера Србије у области увођења е-управе, рекла је Брнабић и подсетила да су отворена два српско-корејска информативна центра - један у Београду, други у Новом Саду.

„Они имају шездесетак таквих центара, у исто толико земаља света. 2021. године је српско-корејски информативни центар проглашен за најбољи од свих. Много су нам помогли својим знањем и искуством када смо развијали стратегију за развој вештачке интелигенције. Следећи велики програм који радимо је БИО4 кампус. Оно што смо ми дефинисали као приоритете даље сарадње је вештачка интелигенција, биотехнологије, савремене као такве. Корејске компаније у Србији запошљавају нешто мање од 9.000 људи, али то су радно интензивне инвестиције. Оно што ми желимо јесте да доведемо веће конгломерате, Samsung, LG и SK, да они уложе у савремене технологије”, напоменула је премијерка.

Како је истакла, незаобилазна тема састанака био је литијум.

„Од шест највећих свестских корпорација које производе батерије за електрична возила, којима је литијум главна компонента, чак три су из Јужне Кореје. Као и када сам крајем прошле године била у Сингапуру, увек има питања: Како можете себи да допустите да не користите тако важан ресурс у данашњем свету? То је нешто што би отворило нашу привреду за неке другачије инвестиције”, закључила је премијерка Брнабић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести