Брнабић: У Софији о инфраструктури и енергетици

СОФИЈА: Премијерка Србије Ана Брнабић каже да ће делегација Србије на Седмом самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе, који се одржава у Софији, разговарати о пројектима у области инфраструктуре и енергетике. 
brnabic
Фото: Tanjug (D. Goll)

Међу инфраструктурним пројектима, Брнабић је истакла наставак изградње Коридора 11, као и модернизацију и реконструкцију пруге Београд-Будимпешта која је, како је навела, у фокусу потпредседнице владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић. 

Брнабић је за РТС нагласила да се креће и са радом на прузи Београд-Ниш-Прешево, као и да ће бити потписан споразум о разумевању. 

У области енергетике, Брнабић је указала на “велики пројекат” изградње термоелектране Костолац Б3 снаге 350 мегавата и на топлодалековод између Обреновца и Београда. 

Посебно је нагласила да је важно што кинеска компанија Зи Ђин учествује у тендеру за стратешког партнера за РТБ Бор.

Надамо се да ће то бити завршено до краја године и да ће они дати добру понуду, рекла је Брнабић. 

Премијерка Србије додала је и да су две кинеске компаније заинтересоване за стратешко партнерство у Икарбусу.

Главне тачке самита, којем присуствују лидери 16 земаља Централне и Источне Европе и Кине, биће продубљивање сарадње земаља иницијативе 16+1 за одрживи напредак. 

Брнабић је раније изјавила да очекује много од Самита 16+1 Кине и земаља Централне и Источне Европе у Софији и где ће бити потписано неколико уговора.

На овогодишњем самиту као најважније тачке економске сарадње биће представљене области: индустријско партнерство, инфраструктура и заједничка улагања, пољопривреда, туризам и високе технологије.

У делегацији са председницом Владе су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Брнабић се јуче у Софији састала са премијером Кине Ли Кећиангом и том приликом је истакнуто да је Србија централна земље у оквиру иницијативе Појас и пут и да две земље имају велики број конкретних пројеката, од чега највише у области инфраструктуре и енергетике.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести