Брнабић: Важно укидање такси, али Харадинају се не може веровати

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се нада да ће таксе Приштине на српску робу бити брзо укинуте, али и приметила да Рамуш Харадинај ниједним гестом до сада није дао разлог да му се верује и да ће испунити оно што обећа.
brnabic vranje, tanjug
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Она је то рекла коментаришући најаве да је косовски премијер Рамуш Харадинај спреман да на дневни ред седнице владе стави питање суспензије такси на робу  из Србије, ако то неко од министра предложи.

"Надам се да ће питање такси ускоро бити решено, али Харадинај ниједним гестом до сада није дао разлог да верујемо да оно што обећа, и испуни. Искрено се надам да ће таксе бити укинте, не само због привреде, већ и због наставка дијалога Београда и Приштине", рекла је Брнабић новинарима након обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије.

Премијерка је упитала и ко ће Србији и произвођачима из централне Србије надокнадити губитке и када се укине одлука о таксама, која је, подсетила је, у супротности са ЦЕФТА споразумом.
Брнабић се захвалила свим партнерима, укључујући и писмо које је стигло из САД, у којем се каже да таксе на робу из централне Србије представљају кршење свих споразума и супротне су свим вредностима повезивања и сарадње, као и регионалној стабилности.

"Ово траје дуго и сваки дан је нови удар на привреду Србије и регионалну стабилност", закључила је Брнабић.

Коснет и Тачи сагласни: Уклонити све препреке за дијалог 

Амбасадор САД у Приштини, Филип Коснет, и председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, сагласили су се данас да је од виталног значаја уклањање свих прпрека за наставак дијалога са Србијом. 

"Косово и Сједињене Државе имају заједничке вредности, принципе и циљеве. У овом случају, наш заједнички циљ је да се изгради мир и стабилност на Косову и у региону као предуслов за развој просперитета наше земље. Кључ за постизање мира је мировни споразум, свеобухватни и коначни између Косова и Србије", рекао је Тачи, саопштено је из из његовог кабинета.

Тачи је рекао и да је партнерство и пријатељство Приштине са САД од виталног значаја за Косово.
"Све што је Косово постигло до сада треба да захвалимо свеобухватној подршци САД", рекао је Тачи, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Коснет проследио је јуче писмо америчке администрације лидерима приштинских институција којом је још једном затражено укидање стопостотно повећаних такси на производе из Србије и БиХ, што би отворило пут за наставак дијалога и постизање свеобухватног споразума Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести