Брнабић: Влада повлачи одлуку о информисању током ванредног стања

БЕОГРАД:  Влада Србије ће данас, на молбу председника Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања због пандемије корона вируса, изјавила је премијерка Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

БЕОГРАД: Влада Србије ће данас, на молбу председника Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања, којом је предвиђено да су за давање информација о корона вирусу задужени Кризи штаб и особе које штаб овласти, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да је Србија урадила све како би грађани Србије били информисани тачно и правовремено и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би "бацила сенка на све на чему је држава мукотрпно радила".

"Иако верујем да ова уредба штити грађане, медицинске раднике и породице, од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, влада ће данас, пре заседања кризног штаба, повући ову уредбу", рекла је Брнабић у јутарњем дневнику РТС-а.

Брнабић је истакла да се уредба повлачи на изричиту молбу председника и истакла да је "њена глупост и кривица" што је таква одлука донета, као и то што је није образложила.

Она каже да верује да ће због повлачења уредбе држава много више времена провести у борби са лажним вестима, које се, како каже, свакодневно пласирају.

У том смислу, помиње лажну вест о 24-часовној забрани кретања, да су активисти СНС тражили новац да би донели помоћ, те да у клиничким центирма нема опреме.

"Бавићемо се више лажним информацијама И то је додатни напор који ће бити потребан да не би бацили сенку на оно што смо толико добро радили, јер су грађани добијали све информације", казала је она.

Влада Србије је усвојила Закључак о информисању у време пандемије који прописује централизацију јавних информација о пандемији током ванредног стања.

Та одлука предвиђа да се све информације у вези са пандемијом саопштава премијерка Ана Брнабић или особа коју овласти кризни штаб.

Брнабић објашњава да је влада донела уредбу како не би било непроверених информација, лажних вести које долазе од локалних кризних штабова, градоначелника, од ко зна кога у локалу.

"Донели смо је да можемо да заштитимо здравствене раднике, породице, у условима ванредног стања када имамо реално ратно стање, јер ће неко трчати прво да да медијима нешто да буде локална звезда уместо да прво обавести породице. Имали смо случајеве где кризни штаб ни лабораторије нису били информисани, а пласиране су информације да је неко преминуо од корона вируса“, објаснила је премијерка.

Казала је да информације дају експерти, лекари, а не политичари, јер су то људи који знају о чему причају.

"Имали смо у протеклом периоду проблем да људи причају који немају везе са медицином, не знају шта причају. Желели смо овим да заштитимо проверену информацију за грађане", подвукла је она.

Поручила је и европосланици Тањи Фајон и изасланику за слободу медија ОЕБС Арлему Дезиру да кризни штаб и сви експерти стоје иза информација које се износе, те да верује да сви који нападају нису никада прочитали одлуку Владе.

"Одлука почиње да је у условима ванредног стања императив да грађани добију искључиво тачне информације о стању”, подвукла је она.

Указала је да Дезиру није сметало што Срби на КиМ не могу да одбију информације на српском језику, да то није угрожавање слободе медија, цензура, људских права, а да је када Кризни штаб проверава да ли су информације тачне, да ли је породица информисана, па онда информише грађане, па онда сви имају право да дају информације о томе, то ваљда цензура.

Упитана да ли је доказ ратног стања што је новинарка портала „нова.рс“ приведена због текста о КБЦ Војводине, Брнабић је казала да јој је жао што се то догодило и да ће апеловати да нема привођења чак и људи који говоре лажи да би их искористили за политичке нападе.

Подсетила је да је ширење лажних вести у ванредном стању озбиљан прекршај и најавила да ће се потрудити да се овакве ствари не дешавају, да нико ко критикује власти не добије никакав изговор.

Истовремено замолила је новинаре да не шире лажи које ће да служе да би се углед и капацитет наших здравствених установа смањивао, да би се нападали клинички центри и здравствени радници.

Истакла је да не жели да да изговор Фајон, Дезиру, и осталима да причјау како у Србији не посотоји слобода медија, када је Србија поставила домаћи задатак свим осталим државама широм света како се инфромишу грађани и дају транспарентне пуне информације, ко и како их даје.

Указала је да на конференцијама за штампу одређени предстваници медија нападају наше здравствене раднике.

“Прво кажу превише је председник и премијера, а онда критикују њих што немају политичке информације. Кажу да смо превише срећни, па онда да превише ширимо панику“, истакла је она.

Брнабић: Данас о евентуалном увођењу нових мера

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће на данашњој заједничкој седници два кризна штаба бити размотрено да ли је потребно предузимати даље мере у борби против корона вируса.

Упитана да ли постоје неке мере које се могу предузети до увођења 24-очасовног полицијског часа, Брнабић је одговорила потврдно и додала да ће оне бити данас размотрене.

"Постоје још неке мере. Мере о којима смо причали - да ли је то затварање зазришта да се вирус не би проширио у неким градовима где немамо и даље ниједног зараженог. Постоје још неке мере до потпуне забране кретања осим до продавнице и апотека викендима, када видимо да је нагора ситуација у дисциплини. Постоје још мере пре увођења 24-очасовног полицијског час, а неке ћемо размотрити данас", рекла је она.

Грађани ће, према њеним речима, бити информисани да би знали да се организују и зато нема потребе за паником.

"Чини ми се да као друштво све боље функционишемо. Свака недисциплина ће нас скупо коштати, као што смо од почетка рекли. Сада када смо смо ушли у ову четврту недељу потребна нам је гвоздена дисциплина и ову борбу не могу да победе лекари и здравствени систем, ни влада, а ни председник, сами, колико год зашитне опреме набавили. Ово морамо да победимо заједно, и сваки појединац има личну одговорност", казала је она.

Брнабић је истакла да је потребна солидарност грађана, и да ће, што смо дисциплинованији бити мање рестриктивних мера, али да у супротном се држава неће либити да доноси још рестриктивније мере.

Захвалила је великом броју грађана који се придржавао мера и указала да у Београду, који је огромно жариште, постоје проблеми, посебно викендом.

"Није проблем да кршите полицијски час, да се маскирате, већ да тиме што то чините угрожавате И вас И неке друге људе. Нисте солидарни са другима", поручила је Брнабић.

Брнабић је, у јутарњем програму РТС-а, казала да постоје медији који ће сваки пут наћи нешто лоше у томе како се Србија бори било с чим, од еконимије до сада овог.

"Када причам о томе желим да захвалим свим лекарим, њиховим тимовима, свим медицинским радницима, научницима. То је озбиљна борба и јесте ратно стање. Када причамо о тим бројевима онда бих замолила људе да погледају како изгледа у Србији, како се добро бори, у односу на како то изгледа у неким земљама региона и богатијим друштвима, па да онда да причају како Србија стоји”, поручила је она.

Брнабић је подсетила да у Италији има 13.155 мртвих и да тај број стално расте, да Србија прати тамошње стање пре свега да види шта може да очекује код себе И то спречи.

"Тамо је стопа смртности 12 одсто, у Шпанији 9, Француској 7, Швајцарској 2,69, а у Србији 2,64. Бољи смо и од Мађарске која се фантастично бори, где је стопа смртности 3,8, као и од БиХ где је стопа 2,8, у Северној Македонији 3,1. Не постоји ни трачак истине у томе што неки људи причају. Не знам на основу којих података и којих статистика, није то по броју становника, оболелих, већ према неким другим који воле да изокрену и кажу да је Србија најгора. Србија није најгора и боримо се да то не буде и неће бити", нагласила је она.

Премијерка је исатакла да се држава не бори за што мање бројеве, не упоређује се са другим земљама, већ се бори за сваки људски живот.

Изразила је жаљење што мора да брани здавство и здравствене раднике од "таквих глупости и лажи које су лако проверљиве".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести