Брнабић: Завршен КЦ у Нишу, завршићемо и у Београду...

НИШ: Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила данас у Нишу, на отварању Клиничког центра у том граду, да се полако уводи ред у државу и најавила да предстоји и завршетак Клиничног центра Србије у Београду. 
Brnabić otvoril KC u Nišu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Размишљала сам у претходна два дана о томе шта у ствари може да опише шта је урадила најбоље влада са председницкокм Александром Вучићем и шта ми настављамо. Најискреније и најбоље је дефинисати то - да полако уводимо ред у државу, корак по корак, мало по мало , сваки дан. Ово је још један велики пример како то радимо, огроман ствар после 47 година завршити Килинички центар", нагласила је Брнабић.

Она је рекла да ће бити тако настављено и убудуће и да је следећи пројекат који треба завршити - Клинички центар Србије, као и Клинички центар Војводине, као и завршетак коридора 10 и наставак коридора 11, као и њихово повезивање аутопутем између Појата и Прељине.Брнабић је казала да ћемо тако бити ближе једни другима.

Она је рекла да предстоји и завршетак Научно технолошког парка у Новом Саду, као изградња Научно-технолошког парка у Нишу."Поносим се што сам председница овакве Владе Србије. Следећи пут када будемо у Ншу бићемо овде да поставијимо камен темљац за Научно технолошки парк Ниш", навела је премијерка.

Истакла је да ће бити изграђена и лабораторијска ламела на Електронском факултету у Нишу и подсетила да је тај пројекат осмишљен још 1975. године."Ми ћемо га покренути и завршити у мандату ове владе", поручила је премијерка.

Министар здравља Златибор Лончар је у обраћању подвукао да је пре три године на месту данашње нове зграде КЦ НИш било блато и мочвара, а да је данас ту савремени објекат који је симбол новог времена и новог здравства.

Он је рекао да се са изградњом застало пред крај, али да се тада укључио председник државе Александар ВУчић и да је захваљујући његовом ангажману реконструкција постојеће зграде и изградња нове приведена крају.

"Зграда кардиохирургије била је зарасла у коров. Сада се ту раде најсложеније операције, нема листе чекања, долазе пацијенти из Београд како не би чекали", нагласио је Лончар.

Министар здравља подсетио је да у Нишу већ постоје два линеарна акцелератора за зрачну терапију, а да се отвара и трећи, те да неће бити листи чекања ни за зрачење онколошких пацијената.

"Наставићемо да улаземмо у свим регионима. Очекујем да ће чишћење КЦ Ниш бити завршено следећег понедељка и да почне да прима прве пацијенте", рекао је Лончар.Нишлијама је пожелео добро здравље, да што мање користе нову зграду, али онима који буду морали да дођу код лекара поручио је да ће добити најсавременију здравствену негу.

Председник Републике Српске Милорад Додик са своје стране је изразио задовољство учињеним и поручио да РС једнако дели радост због изградње једног од најсавременијих Клиничких центара у овом делу Европе.

"Одувек смо хтели најбоље везе и односе између РС и Србије и то се сада дешава. Није чудо, за неке можда и јесте, што смо увек заједно”, рекао је Додик."Ово је једно од најбољих места на којима сам био”, поручио је Додик И истакао да ће онима који ће овде затражити здраствену услугу на располагању бити најсавременија медицинска опрема и одличан медицински кадар који сада може квалитетно да обавља свој посао.Обраћање је завршио са “Живела Србија, жвела Република Српска”.

Окупљенима се обратио и председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић присуствовао је данас отварању Клиничког центра у Нишу и позвао све који могу да помогну у складу са својим могућностима и сами учине нешто за оне којима је помоћ потребна.

Николић је изјавио да је поносан на напредњаке који настављају да подижу Србије и доказују да је могуће да у континуитету свакога дана чинити дела која помажу нашој држави и народу. Он је истакао да је срећан зато што је фондација "Драгица Николић" помогла клинику за кардиоваскуларну и трансплантациону хирургију.

Како је рекао грађани Пчињског, Јабланичког, Топличког, Нишког округа као и они са Косова и Метохије од данас су богатији за прилику да сачувају или поврате своје своје здравље."Председнику Србије и Влади Србије желим да и даље - још много година успешно обављају своју мисију оздрављења нације и искорењивања и оних зала за које чак ни у овом ремекделу српског здравства нема лека", рекао је Николић. 

КЦ НИш добија хелиодром, обезбеђен новац за изграђу

НИШ: Директорат за цивилно ваздухопловство наменио је 15 милиона динара за изградњу најсавременијег хелиодрома у Клиничком центру Ниш. Уговор о донацији предала је министру здравља Златибору Лончару, директорка Дуиректората Мирјана Чизмаров. 

"То ће бити најсавременији хелиодром у Србији који ће омогућити ефикасно медицинско збрињавање свих повређених у саобраћајним несрећама. Једини хелиодром који је у функцији је на ВМА", рекла је Чизмаров новинарима у Нишу.

Министар здравља је појаснио да ће тако КЦ НИш бити једини клинички центар у Србији који ће имати простор за слетање хеликоптера."То је важно због коридора који долазе и збрињавања свих повређених у саобраћајним несрећама", рекао је Лончар.

Ово није прва донација Директораза здравству Србије, раније су донирали савремена возила ургентним центрима за збрињавање тешких пацијената.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести