Брнабићева: Реалистично да у јануару стигне милион вакцина

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је вечерас да је реално да у јануару стигне милион вакцина против корона вируса и изразила уверење да ће до половине 2021. године бити вакцинисан највећи део грађана Србије.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић
Она је у интервјуу за Курир ТВ рекла да ће већ 4. јануара стићи нови контингент вакцина Фајзер-Бионтек и најавила скоро успостављање кол-центра за пријављивање за вакцинацију.
 
"Добили смо нови најављени план испорука од Фајзер-Бионтека, очекујемо да ће током јануара у Србију доћи значајно веће количине те вакцине. Надамо се да ће већ 4. јануара стићи следећи контигент. Србија свакако неће прекидати ову кампању вакцинације", рекла је Брнабићева.
 
Она је изразила велику захвалност партнерима из Фајзера, зато што су показали озбиљност и зато што је малена земља каква је Србија једна од привих која је потписала уговор са њима.
 
"У децембру су смањили прву испоруку, јер су генерално смањили производњу, па су свима смањили испоруке. Више ће него надокнадити током јануара", рекла је премијерка, додавши да је уверена да ускоро стижу далеко веће количине Фајзерове вакцине.
 
"Имамо одличну комуникацију и можемо да се поуздамо у њих. Притом, Фајзер је стварно једна од највећих фармацеутских компанија на свету. И председник Александар Вучић и министар здравља Златибор Лончар и ја смо у сталној комуникацији са осталим произвођачима, и очекујем и од кинеских и руских партнера одређене количине вакцине почетком јануара. У том смислу нећемо имати проблема да наставимо вакцинацију", нагласила је Брнабићева.
 
Упитана да ли је најављених милион вакцина у јануару реална бројка, премијерка је рекла: "Апсолутно".
 
Она је објаснила да су се она и председник Александар Вучић договорили да треба међу првима да приме вакцину како би дали пример грађанима Србије да је вакцина безбедна.
 
"Договорили смо се да ћемо се вакцинисати различитим вакцинама.
 
Ја сам осећала да је то моја обавеза и да дам пример свим грађанима Србије, а председник Вучић ће се вакцинисати вакцином следећег произвођача који стигне у Србију", рекла је премијерка.
 
Она је нагласила да је Србија трећа земља у Европи која је започела вакцинацију и да се вакцинација у геронтолошким центрима одвија одлично.
 
"У договору стручних служби одлучили смо да кренемо с геронтолошким центрима, а јако брзо ћемо и са здравственим радницима, онда и осталим приоритетним групама, попут припадника МУП, војске, социјалних и просветних радника", рекла је премијерка.
 
Упитана да ли је реално очекивати да ће око 100.000 запослених у здравству бити вакцинисано у јануару, Брнабићева је одговорила да се очекује од Фајзера много више него што је планирано, додатних 16.000, као и да се очекују и руски Спутњик В и кинески Синовак у великим количинама.
 
Према њеним речима, до средине 2021. године ће највећи број грађана бити вакцинисан.
 
"У наредним данима ћемо отворити контакт центре да се људи телефоном или мејлом пријаве да су заинтересовани, да бисмо што раније имали познат број људи који то желе. То ћемо отворити у првој недељи јануара", рекла је Ана Брнабић.
 
У уторак одлука о мерама за Нову годину
 
Премијерка Ана Брнабић најавила је вечерас да ће у уторак бити одржана седница Кризног штаба на којој ће се донети одлука о мерама за Нову годину.
 
Брнабић је рекла да је комуникација између представника власти и стручњака у Кризном штабу одлична, иако некад постоји неслагање.
 
"Медицински део брине о заштити здравственог система и здравља грађана, а ја као председница владе и остали привредни део Кризног штаба морамо да сагледамо и неке друге ствари, како те мере утичу на привреду. Ова борба је енормно скупо, сваког дана нам односи око или чак преко милион евра. Само тестирање дневно носи, када имате 20.000 тестова, око 700-720.000 евра", рекла је Брнабић за Курир ТВ.
 
То је озбиљна борба да се те две ствари помирите, а морате да бринете и о менталном стању нације, казала је она.
 
Медицински део Кризног штаба није био за попуштање мера овог викенда, али је пронађен добар компромис. Број новозаражених пада, а привреда ради, рекла је она.
 
"Зашто одлажемо мере које ће се доносити за Нову годину? Па зато што се трудимо да све мере доносимо правовремено. Танка је линија између тога како ви штитите здравље грађана и колико дајете привреди да ради. Морате да нађете најбољи могући баланс, да привреда настави а да здравство не буде толико преоптерећено, да не можемо да примамо људе у болнице. То је изузетно тешко", каже премијерка.
 
"Ако донесете сувише рестриктивну одлуку прерано, то ће дати добре здравствене резултате, али убићете привреду и требаће вам пет, шест или седам година да се опорави", рекла је Брнабић и истакла да се води рачун и о питању јавног дуга и буџетског дефицита.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести