ЦЕФТА: Најбоље да "стране" међусобно реше проблеме 

БРИСЕЛ: Нико засад, ни са једне стране, није обавестио ЦЕФТА о званичкој мери увођења такси, нити о притужбама на ту меру, каже директор ЦЕФТА секретаријата Емир Ђикић и додаје да због тога мере Приштине сматра политичким.
CEFTA Foto: CEFTA
Фото: ЦЕФТА Foto: CEFTA

На питање шта ЦЕФТА у оваквом случају може да учини, Ђикић за Танјуг каже:

”Најбоље би било да стране седу за сто и међусобно пробају да реше проблеме и наставе са напретком у оквиру примене ЦЕФТА и вишегодишњег Акционог плана из Трста”. 

Директор Секретаријата ЦЕФТА, чије је седиште у Бриселу, наводи да оно што Сектретаријат може да уради и што ради јесте да позива стране да ”смире страсти, да се понашају у оквиру Споразума и да путем механизама које даје споразум покушау да превазиђу новонасталу ситуацију”. 

”Стране имају могућност да у оквиру заједничког Одбора започну консултације о овим мрема. Могу да користе медијацију или да иду на арбитражу, уколико сматрају да су њихова права повређена која се спроводи пред судом у Хагу”, објашањава Ђикић. Стране се односи на Приштину, Београд и Сарајево, иако је потез повукла "једна страна", односно Приштина.

У Секретаријату ЦЕФТА за Танјуг кажу да се до сада се у историји ЦЕФТА није догодило да једна стране уведе оквирне мере за целу царинску тарифу, као што је то Косово урадило за робу која долази из Србије и БиХ. У питању су, кажу, углавном биле специфичне области или неразумевање око усклађивања легислативе са оном из ЕУ. 

”Требало би да Приштина нотифицира ову меру, ако се она уопште позива на ЦЕФТА спразум, а друге две стране могу исто тако тражити помоћ од нас и ми ћемо је пружити, односно објаснити им како могу тражити своја права у окввиру Споразума и постојећих механизама за решавање спорова у оквиру ЦЕФТА. То још нико није тражио”, наводи Ђикић. 

Он додаје да ће се следећи редовини састанак Одбора ЦЕФТА одржати почетком децембра у Приштини, што би могла да буде прилика за решавање овог спора у оквиру инструмената ЦЕФТА, али да су Србија и БиХ већ најавиле да неће учествовати на састацима из оквира Споразума о слободној трговини све док Косово не повуче своје мере. 

Директор Секретаријата ЦЕФТА такође наводи да је за жаљење чињеница да је сав напредак постигнут у оквиру ЦЕФТА током године умањен због негативне конотације у којој се ЦЕФТА сада помиње због мера које је увела косовска власт. 

На питање Танјуга како из перспективе ЦЕФТА види последњу најаву албанског премијера Раме о ”царинској унији” поменуту на заједничкој седници влада Косова и Албаније у секратаријату ЦЕФТА кажу да им није јасно на коју је тачно иницијативу ”дубље интеграције” мислио Рама. 

”ЦЕФТА је међународни споразум који регулише те односе. Имали смо већ најаве успостављања различитих царинских унија. Оно што је једино валидно у овом тренутку је договор премијера из Трста из 2017. године о стварању Регионалне економске зоне и то је оно чеми сви тежимо. То би било могуће за почетак остварити у региону, а затим и улазак у исту царинску унију са ЕУ, што нам је, надам се, свима заједнички циљ”, закључио је Ђикић. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести