Од 1. фебруара ЕВРО ЈЕДИНО СРЕДСТВО ПЛАЋАЊА на КиМ Централна банка у Приштини поручила шта ће бити с ОСТАЛИМ ВАЛУТАМА

ПРИШТИНА: Централна банка у Приштини саопштила је да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему на Косову и Метохији, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Уредбом донетом у децембру прошле године, Централна банка регулише између осталог услове за промет валуте дозвољене готовинским трансакцијама на КиМ.

Остале валуте које нису у еврима могу се користити само као драгоцености за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима, наводи се у уредби објављеној на Фејсбук страници Централне банке у Приштини.

Како се додаје, размена валута на Косову се може вршити само преко институција лиценцираних од стране Централне банке, која нуди ову услугу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас у Давосу да је од специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака тражио да заустави Куртијев покушај да уништи дијалог и рекао му да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да обустави исплату плата и пензија за наше људе на КиМ.

Вучић је рекао да је најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом - покушај да се укине дијалог Београда и Приштине и покушај прогона српског народа са КиМ и додао да се нада да то међународна заједница неће дозволити.

Тражио сам подршку за наше људе да им се омогући да живе на својим огњиштима, рекао је Вучић.

Он је, на питање новинара да ли је у разговору са Џејмсом О Брајаном и Мирослав Лајчаком стекао утисак да су свесни опасности ако Приштина оствари своје претње о укидању платног промета са Србијом, рекао да није његово да прича у име европских и америчких представника.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је вечерас новинарима у Давосу да верује да ће званични Брисел убзо изаћи са ставом око најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом.

Ја сам то питање отворио у разговору са главним преговарачем замеником премијера привремених приштинских институција Бесником Бисљимијем и замолио сам га да ми да одговори на неколико битних питања, рекао је Лајчак.

Он је истакао да је проследио ту информацију у Брисел и да њихове наше службе сада анализирају ту ситуацију, а да очекује да убрзо изађу са званичним ставом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести