ЦЕСИД: Реалнији редовни, него ванредни избори

БЕОГРАД: На сутрашњој седници најширег руководства владајуће Српске напредне странке (СНС) већина чланова биће за ванредне изборе, али одлука ће бити на председнику странке Александру Вучићу, тако да је реалније да буду редовни избори следеће године, него ванредни у јуну, оценио је данас Бојан Клачар из ЦЕСИД-а. 
bojan klacar, cesid, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је за ТВ Прву рекао да ће на сутрашњој седници бити укључени сви они који у СНС-у нешто значе, али да не треба очекивати да ће сутрашњи дан бити "дан Д".

"Може се очекивати да ми сутра не добијемо одговор да ли ће бити ванредних избора", рекао је Клачар за ТВ Прву.

Разговори могу да се воде на два начина, у Парламенту, што у овом тренутку одговара власти, објашњава Клачар и додаје да други начин јесте да се направи нека посебна врста дијалога на неком округлом столу где би сели представници опозиције и власти.
О захтевима које је опозиција изнела на протесту у суботу, он каже да су захтеви другачији него што су били раније, да су ранији захтеви били оставка државног врха и ти захтеви нису били реални.

"Захтеви везаних за РЕМ и РТС су специфични, јер се чланови РЕМ-а бирају под одређеним законским условима, а што се РТС-а тиче, то је веома клизав терен, јер се захтев аутоматски односи на уређивачку политику", додаје Клачар.
Заправо све ове захтеве треба разматрати у контексту могуће платформе за разговор, додаје Клачар и објашњава да би та платформа била променљива категорија уз помоћ које би могло да се организује округли сто где би сели власт и опозиција. 

"Рок до следеће суботе се не мозе испунити, прве реакције које смо видели од власти су да таквог разговора неће бити, међутим вандредни избори, ако буду, биће у јуну, до тада може нека врста преговора да се успостави , а ако би били редовни избори следеће годинр, било би сасвим реално да се нека од ових тема нађе на округлом столу ", закључује Клачар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести