Чомић: Закон о родној равноправности није само закон о женама

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић је инсистирала данас на томе да је Закон о родној равноправности заправо закон о мушкарцима и женама, а не само о женама.
comic
Фото: mc.rs

Чомић је нагласила да је циљ њеног министарства да се Закон о родној равноправности стварно примени, нарочито део који се тиче борбе против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици.

Како додаје, челници Министарства већ извесно време обилазе управне округе, а сутра ће бити у Зрењанину, 16. управном округу по реду, како би се са представницима на локалном нивоу разговарало о примени закона.

"Циљ је да тако бришемо реченицу којој су склоне и Европа и Савет Европе, а то је да Србија има добре законе али се не примењују. То производи неправде јер људи немају осећај да ико о њима брине", изјавила је Чомић у гостовању на ТВ Прва.

Осврнувши се на нацрт закона о истополним заједницама, Чомић је изјавила да тај нацрт сада чека мишљење експерата Савета Европе, и да ће пошто оно стигне уследити расправа о том питању.

Упитана да прокоментарише недавно објављено саопштење САНУ у коме се наводи да је насилно мењање језика због родне равноправности недопустиво, Чомић наводи да је став САНУ легитиман и легалан, и да је добро да и представници САНУ учествују у јавној расправи о Закону о родној равноправности.

"САНУ има право да буде против да жена у Србији на функцијама које подразумевају одговорност, које подразумевају извесну моћ и утицај на друштвену појаве, али мени је јако жао што нема довољно жена у свом чланству", изјавила је она, подсећајући да Закон о родној равноправности прописује да је неопходно да буде 40 посто жена на свим местима где се одлучује.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести