Црнадак: Нема признања Косова нити одлуке о путу у НАТО 

САРАЈЕВО: Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас да је уверен да Веће министара БиХ у актуелном сазиву неће признати независност Косова, нити одлучивати о Акционом плану за цланство у НАТО-у (МАП).
crndak, tanjug
Фото: Tanjug (Video), arhiva
"О признању Косова нисмо хтели ни да причамо у протекле четири године и док сам ја у Већу министара БиХ, Косово неће бити признато од Већа министара БиХ, јер је то позиција и друге двојице министара који долазе из РС", рекао је Црнадак и додао да ће тај став бити задржан и у наредном периоду, преноси Н1 БиХ.
Неће се мењати, како каже, ни њихов досадашњи став по питању МАП-а.
"Иако постоји одлука Председништва БиХ из 2009. године, која је усвојена једногласно, због опште атмосфере која постоји у јавности, став нас који представљамо РС у Већу министара БиХ је јасан и неће се променити без обзира шта је било ко говорио јуче на састанку у Берлину", рекао је Црнадак.
Како је навео, заједнички немачко-француски ангажман, изузетно добра ствар и охрабрујући сигнал за цели регион.
"Надам се да ће у наредном периоду донети интензивнији приступ решавању односа између Београда и Приштине те да ће и БиХ дати додатни европски подстрек", рекао је Црнадак.
Две ствари су за њега, како је истакао, разочаравајуће - јер се није заузео одлучнији и чвршћи став према Приштини, у вези с потребом да што пре укине своје таксе од 100 посто на производе из БиХ и Србије, будуци да та мера, како је навео, већ шест месеци уноси хаос у односе у целом региону.
Као другу разочаравајућу ствар Црнадак је навео то што једна од тема није био извештај ОЕБС о изборима у октобру 2018. године, који је, како каже, недвосмислено указао "на претње и уцене према бирачима, злоупотребу РТВ јавних сервиса и генерално показао да су избори у БиХ били полурегуларни".
Та два питања су требала да добију већу пажњу, закључио је Црнадак.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести