Црногорци подељени по питању Подгоричке скупштине

ПОДГОРИЦА: Подгоричка скупштина један је од догађаја који дубоко деле црногорско друштво, подаци су најновијег истраживања јавног мњења које је спровео Центар за демократију и људска права из Црне Горе (ЦЕДЕМ), а чији су резултати данас представљени, преноси подгорички портал ЦдМ.
podgorica, tanjug video, ilustracija
Фото: Танјуг/Видео, илустрација

Готово пођеднак проценат грађана Црне Горе има како позитивно, тако и негативно мишљење о Подгоричкој скупштини, указују ови подаци.

Да је Подгоричка скупштина била "трагичан догађај којим је Црна Гора изгубила своју независност" сматра 32 одсто испитаника.

Сличан постотак сматра да је "тај догађај велики и позитиван за Црну Гору", која је тада одлучила да се присаједини Србији, и то 30 одсто грађана.

Такође, један значајан број - 38 одсто није упознато или нема став о том питању.

"Ставови грађана о Подгоричкој скупштини и даље јасно указују на снажне и дубоке поделе које постоје у црногорском друштву", навела је директорка ЦЕДЕМА Милена Бешић.

Подгоричка скупштина из 1918. године одлучила је да се Црна Гора уједини са Србијом, да би касније била формирана заједничка држава свих јужних Словена, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца (СХС), која је потом преименована у Краљевину Југославију.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести