Цвијановић: Ако су условили кретањем ка НАТО, ми ћемо ка ЕУ

БЕОГРАД: Ако је неко условио формирање власти у БиХ након избора кретањем у НАТО, онда ћемо ми да условимо кретањем ка ЕУ, изјавила је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић.
cvijanovich3
Фото: Танјуг (Видео)

Цвијановић је на конференцији за медије у Београду након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић упитана да прокоментарише своју изјаву у којој је навела да ако је тачно да је део опозиције формирао нову већину на нивоу БиХ, да су морали пристати на услов СДА, што је активација МАП (Акциони план за чланство у НАТО).

Потврдила је да је то казала јер је било прилика да свих ових месеци се виде "непотребне блокаде када је у питању формирање Савета министара, које долазе из политичког Сарајева, превасходно од СДА".

"И рекла сам да ако ви говорите да је то услов услова да морате да активирате мапе и да пошаљете годишње национални извештај, онда ако сте то са неким другим договорили, то значи да је неко други прихватио. Ово је непотребно мрцварење што ми видимо у БиХ и потпуно је непотребно да се на било који начин блокира формирање власти", казала је Цвијановић.

Истакла је да као резултат неформирања власти и условљавања, сада постоји ситуација у којој БиХ додатно губи свој кредибилитет, а да никада није имала вишка кредибилитета.

"Никад није било довољно способности, имате измрцварену структуру и чињеницу да сте имали изборе и да након тога нисте намерно спровели изборну вољу грађана зато што сте одлучили да то условљавате на неки начин. Па пошто су они то условили кретањем ка НАТО, онда ћемо ми да условимо кретањем ка ЕУ, јер су они заблокирали кретање ка ЕУ", казала је Цвијановић.

Она је изразила забринутост за интересе Републике Српске, који нису да трпи штету насталу због таквог окружења.

Цвијановић: Крах реформе правосуђа, срамота БиХ, али и ЕУ

Структурални дијалог у БиХ о реформи правосуђа, који је покренут пре осам година, налази се у ћорсокаку већ дужи низ година и то је срамота БиХ, али још више ЕУ, изјавила је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић је на конференцији за медије у Београду са премијерком Србије Аном Брнабић након њиховог састанка одговарајући на новинарска питања, казала да је срамота ЕУ већа, јер је управо Унија покренула тај процес излазећи у сусрет потребама на које су тада указали, а највише дефицитима које су идентификовали у оквиру правосудног система.

"Та реформа која је требало да се деси доживела је крах, то је срамота БиХ, али на њу смо такву навикли, да се срамоти када то не мора, али је још већа срамота ЕУ", казала је Цвијановић додајући да како то често бива, крене се са превише енергије и приче, а заврши се у ћорсокаку.

Навела је да је правосуђе у БиХ такво јер су га на тај начин тражили и реформисали странци, који сада траже да се поново реформише.

"Правосуђе је веома важна ствар да би се експериментално томе прилазило, морамо да га реформишемо, не зато што нам неко тражи, већ зато што је потребно нашим грађанима и бизнису. Свему је потребно да имате правну сигурност која не станује тренутно у оквиру правосудног система у БиХ", казала је Цвијановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести