Да будемо као Финска

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Хелсинкију да би Србија желела да, попут Финске, тешким радом дође до добрих резултата, и позвао инвеститоре из те земље да у што већем броју улажу у Србију.

Вучић је у Хелсинкију с председником Владе те земље Александером Стубом разговарао о путу Србије ка Европској унији, председавању ОЕБС-у, односима у региону и ситуацији у Украјини, а његови домаћини изразили су наду да ће Србија што пре отворити преговарачка поглавља и наставити пут ка ЕУ.

– Србија је веома важна земља у региону Западног Балкана и због процеса придружења, председавања ОЕБС-у, као и због добрих односа које има с другим земљама – приметио је фински премијер.Стуб је рекао да на процесе који се тичу отварања преговора не може утицати, али да Финска подржава процес проширења Уније и да се нада да ће поглавља бити отворена што пре.

Вучић је нагласио да Србија прво мора да заврши све своје обавезе и додао: „Надам се да ће поглавља бити отворена ускоро, али ми то не радимо због поглавља, већ због Србије и њене боље будућности.”– Волели бисмо да будемо као Финска. Да тешким радом дођемо до добрих резултата – истакао је српски премијер.
У центру пажње била су, ипак, економска питања, билатерална сарадња, економска размена двеју земаља, која је у порасту, као и план за довођење већег броја финских инвеститора у Србију. Те теме, уз реформске мере које наша земља предузима, могућност довођења већег броја финских компанија, као и политичка ситуација у Европи, биле су на столу и у Вучићевом сусрету с председником Финске Саулијем Нинистеом, коме се председник српске владе захвалио на подршци Финске европском путу Србије и на донацији нашој земљи током мајских поплава.

Они су разговарали су и о српском председавању ОЕБС-у и неопходности решавања проблема у Украјини мирним путем.
Председник Владе Србије учествовао је и на бизнис-форуму у организацији финске националне агенције Финпро, која представља 550 компанија те земље. Вучић је информисао финске инвеститоре о реформском процесу и економској ситуацији, и позвао их да у што већем броју дођу и улажу у Србију.
– Не тражимо милостињу, реформе смо започели сами, без притисака споља, јер желимо да будемо модерна, економски стабилна, европска земља. Ми желимо здраву економију и тежак рад – истакао је премијер Србије.

Председник Владе састао се и с министром спољних послова Финске Еркијем Туомиојом, који је оценио да се Србија променила набоље.
– Билатерални односи су одлични и тако их и даље треба развијати – истакао је Туомиоја.
Он је нагласио да се Србија променила набоље и честитао премијеру Вучићу на томе, као и на преузимању председавања ОЕБС-у.
 

Подршка која много значи

Вучић је изјавио да Финска апсолутно подржава Србију на путу ка Европској унији, као и да све већи број финских инвеститора долази у нашу земљу.
– Добили смо значајну помоћ од њих и после поплава, све већи број бизнисмена долази у Србију – рекао је Вучић новинарима у Хелсинкију. – Добра је ствар кад вас скандинавски народи подржавају. Они имају велики углед и те протестантске земље се не одлучују лако да неку земљу подрже. Али кад то учине, то је велика подршка и помоћ и то значи да сте је заслужили.
Премијер је рекао да су преговори с компанијом „Сису” о ФАП-у при крају, те да очекује да у року од два месеца буду завршене све процедуре и да први камион из прибојске фабрике изађе до краја године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести