Дачић и Лавров: Односи у успону у свим областима 

МОСКВА: Шеф српске дипломатје Ивица Дачић и његов руски колега Сергеј Лавров оценили су данас у Москви да су односи двеју држава у успуну у свим областима.
dacic lavrov tanjug
Фото: Tanjug

Министар Дачић, који је и потпредседник Владе Србије, рекао је у разговору са Лавровом да је руска подршка територијалном интегритету и независности Србије веома важна за нашу земљу.

Шеф српске дипломатије захвалио је на континуираној подршци коју Руска Федерација пружа Србији.

"Желим да изразим посебну захвалност Руској Федерацији, председнику Владимиру Путину и мом пријатељу и колеги Сергеју Лаврову на доследној подршци коју Русија пружа по најважнијем питању за Србију - а то је територијални интегритет и независност", казао је Дачић.

Министар Дачић истакао је да је циљ да се економска размена, која је већа од две милијарде евра, повећа, као и да за то постоје реалне могућноти.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је сарадња и комуникација између два министарства веома добра, као и да ће се у духу пријатељства и даљег развоја наставити.

Двојица министара су разговарала и о обележавању 180 година од успостављања дипломатских односа између две земље, које ће бити следеће године, и сложили се да тај јубилеј треба обележити.

Министар Дачић, који је и копредседавајући Међувладином српско-руском комитету за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу, истакао је да ће следећег месеца у Србији бити одржано заседање Међувладиног комитета, као и да ће се о томе разговарати на састанку са потпредседником Владе Руске Федерације и руским копредседавајућим Комитету Дмитријем Рогозином.

Он је додао да су односи Москве и Београда на високом нивоу.

"Наш циљ је да повећамо трговинску размену. Она премашује две милијарде евра, али ми верујемо да може бити и већа", додао је шеф српске дипломатије.

Лавров је оценио да је дијалог руског и српског председника заснован на поверењу и да охрабрује развој билатералне сарадње на свим пољима.

"Наши председници одржавају редовне контакте, а дијалог између њих заснован на поверењу помаже развој сарадње на свим пољима", навео је Лавров и подсетио да се прошле недеље срео са председником Србије Александром Вучићем на маргинама заседања Генералне скупшитне УН у Њујорку.

"Он је потврдио посвећеност споразумима постигнутим на највишем нивоу и констатовали смо да су сви ти споразуми испуњени", навео је Лавров.

Шеф руске дипломатије је, такође, поздравио рад руско-српске међувладине комисије за трговинску, економску, научну и техничку сарадњу коју са српске стране предводи Ивица Дачић, истичући да је њен рад плодан и да обим трговине расте.

"Следеће године имаћемо датуме годишњица везане за догађаје из Другог светског рата и такође ћемо их обележити заједно", навео је Лавров.

Он је казао и да Москва и Београд такође блиско сарађују као део УН. 

"Ми се крећемо у добром правцу, да видимо и данас шта још можемо да учинимо, додао је Лавров.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести