Дачић: Иза Божића детаљи о почетку међустраначког дијалога

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће након Божића, 7. јануара, доћи до даљих разговора око почетка међустраначког дијалога власти и опозиције о унапређењу изборних услова и навео да је то закључак разговора које је имао са председавајућим Спољнополитичког одбора ЕП Дејвидом Мекалистером.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је, поводом критика из неких кругова опозиције да наводно покушава да одложи почетак дијалога, објаснио да је као председник Скупштине одговоран само за период од када је изабран на то место, 22. октобра.

"Договор са Мекалистером је да се после Божића договоре детаљи. Ко ће бити представници ЕП? Ко ће бити учесници? Не знамо ни ко жели да учествује. Не бежим од улоге копредседавајућег у дијалогу", истакао је Дачић за РТС.

Дачић је навео да је први ток дијалога успостављен прошле године на основу размене писама Мекалистер-Гојковић (бивше председнице Скупштине Маје Гојковић) на начин да се "под покровитељством председника парламента успостави процес дијалога који би потпомогли европосланици".

Један копредседавајући је председник Скупштине а други неко из ЕП, рекао је Дачић и додао да је тада још договорено да друга фаза (након избора одржаних у јуну) дијалога има дугорочнију перспективу.

Он је такође додао да се "грдно варају неки ако мисле да ће их дијалог довести на власт".

Упитан о квалитету расправа у Скупштини и "прозивања" појединих јавних личности да су "издајници" и "страни плаћеници" која су произилазила из излагања неких посланика, Дачић је навео да данас усвојени Кодекс понашања посланика треба да важи за читаву политичку сцену.

"Морате у свему томе, како желите да се други понашају према вама тако треба и ви према другима. А то није био случај приликом напада на мајку Александра Вучића. Не осуђује се то ћутањем. Који је политичар, јавни радник, новинар то осудио... или нека медијска удружења? Улога политике је да смирује и решава конфликте", рекао је председник Скупштине.

Дачић је подсетио да је и председник Вучић осудио вређања појединих јавних личности у парламенту јавно износећи став како дискусије не треба да буду у том правцу.

Упитан за став о вакцинацији, Дачић је казао како је погрешно перципиран у јавности као неко ко је по том питању "скептик".

"Нисам био скептичан према вакцини, већ према брзини припреме. Сећате се свињског грипа из 2009. СЗО је објавила пандемију а НОВАРТИС је већ рекла да има вакцину. Потребно је да вакцина буде ефикасна и безбедна. Да би се до тога дошло потребна су клиничка испитивања. Сада, колико знам, тренутно има око 100 вакцина у процесу испитивања", навео је Дачић.

"Да ли ћу се вакцинисати или не? Ако Агенција за лекове и медицинска сестра одобри вакцину, сви који могу и којима је препоручено треба да узму вакцину", додао је Дачић.

Каже да до сада није имао антитела, а да је радио тестове на ковид-19.

"Присталица сам оне народне ''не иди код доктора ако не мораш''", казао је председник Скупштине и додао да је крајњи циљ свих у друштву мање заражених и мртвих.

Како је рекао, приступ треба да буде да се болесни лечи а здрави пазе да се не заразе.

"Хоћу да се вакцинишем. Синофарм, Фајзер или Спутник В... По политици би вероватно то био Спутник В", нашалио се Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести