Дачић: Јачати привредну сарадњу и робну размену са Арагоном

САРАГОСА: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио данас да наша земља и шпанска покрајина Арагон, где је у Сарагоси отворен конзулат Србије, треба да јачају привредну сарадњу и повећају робну размену, која сада износи свега 14 милиона евра годишње.
Dačić u Saragosi foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Ми желимо са арагонском облашћу и покрајином, као и са самом Сарагосом, да развијамо што боље односе зато што је то једна од најбогатијих регија и БДП Арагона је једнак БДП-у целе Србије. Такође, приход по глави становника у овом региону је 26.000 долара", казао је Дачић Танјугу.

Он је напоменуо да, иако је то једна од најразвијенијих покрајина у Шпанији, робна размена Србије и Арагона износи свега 14 милиона евра, док је укупна размена са Шпанијом 400 милиона евра."Тако да ће под хитно крајем октобра и у новембру доћи делегације бизнисмена и привредника које ће тражити додирне тачке како да повећамо спољнотрговинску размену", навео је Дачић.

Рекао је да су велика имена нашег спорта везана за Сарагосу, Радомир Антић, Ранко Жеравица, Саво Милошевић и многи други, што је додатни импулс за развој односа Србије и Арагона."Од данас Србија у Сарагоси има свој конзулат на челу са почасним конзулом и сигуран сам да ће то веома допринети даљем развоју наших пријатељских односа", каже Дачић.

Министар спољних послова, који други дан борави у Сарагоси поводом отварања Конзулата Србије на челу са почасним конзулом Хуаном Карлосом Триљом Бигоријем, истиче да је веома дирнут пријемом у Сарагоси."Морали смо да променимо салу у којој је била предвиђена ова церемонија пошто се окупило три пута више људи него што је поредвиђено. Пријем је био изузетан", казао је Дачић, наводећи да је добио велики аплауз када је рекао да је Шпанија највећи пријатељ Србије у ЕУ и да подржава Србоју када је реч о њеном територијалном интегритету.

Са друге стране, нагласио је он, Србија подржава територијални интегритет и јединство Шпаније.Дачић је поручио да треба развијати даље односе са пријатељима и да је Шпанија наш велики пријатељ и подржавалац у ЕУ, "као и брана да ЕУ може да постави као услов Србији признавање независног Косова за чланство у ЕУ".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести