Дачић каже да Србију чека турбулентни период: Најјаче притиске по питању КиМ очекујем до марта

БЕОГРАД: Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је данас да је пред Србијом турбулентни период и да до марта месаца очекује најјаче притиске по питању Косова и Метохије.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"У првим месецима доћи ће до притисака око КиМ. До марта ће тај притисак бити концетрисан да се Приштини још више изађе у сусрет", рекао је Дачић за ТВ Пинк и додао да се турбулетни период очекује и поводом Републике Српске.

 Он је оценио да Приштина и даље злоупотребљава дијалог и да све ради како би закомпликовала ситуацију на КиМ и довела да даље ескалације.

Дачић је такође рекао да се опозиција прерачунала по питању расписивања избора и очекивања да може доћи до великих политичких промена.

"То нема подршку грађана, нарочито после ових сцена насилног упада у Скупштину града, и то не мотивише на борбу. Тражили су изборе и нису очекивали можда да Вучић прихвати да буду избори. Од почетка се знало да на републичком нивоу не постоји никаква шанса да дође до великих политичких промена", рекао је Дачић.

Коментаришући покушај опозиције да настави и омасови  протесте, Дачић је рекао да је питање да ли ће после свега добити подршку.

"Њихов приступ је следећи - да начине од себе жртве наводних изборних неправилности и жртву полиције и примене силе и зато покушавају да спроводе овакве акције, да изазову полицију, али полиција је била суздржана, ми смо позивали на мир", рекао је он.

Дачић је навео да ће државни органи бити суздржани све док не дође до насиља према држави и државним органима.

Он је рекао и да ће председник Србије када се заврши изборни процес позвати све листе на консултације и додао да је претходних 11 година основна одлика владајуће коалиције била политичка стабилност, а да је СПС био један од фактора те стабилности.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести